Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полша подкрепя идеята на индийския премиер Моди за мир в Украйна

Министър-председателите на Индия Нарендра Моди (вдясно) и на Полша Доналд Туск - Варшава, 22 август 2024
Снимка: БТА

Полският премиер Доналд Туск каза днес, че подкрепя идеята индийският му колега Нарендра Моди да играе ролята на посредник между Украйна и Русия, предаде ДПА.

"Много се радвам, че министър-председателят потвърди готовността си да работи лично за мирно, справедливо и бързо прекратяване на войната“, заяви Туск във Варшава след разговори с Моди.

На съвместната им пресконференция индийският премиер изтъкна, че конфликтът не бива да бъде решен на бойното поле. След срещата Моди изтъкна:

"Индия твърдо вярва, че нито един конфликт или проблем не може да бъде решен на бойното поле. Погубването на невинни хора във всяка криза е най-голямото предизвикателство пред цялото човечество. Ето защо ние подкрепяме диалога и дипломацията за бързото възстановяване на мира и стабилността".

Индия поддържа добри отношения както с Украйна, така и с Русия, и многократно е критикувала западните санкции срещу Москва, отбелязва ДПА.

Моди се стреми да играе посреническа роля между враждуващите страни. Той се срещна с руския президент Владимир Путин край Москва миналия месец.

Видеозаписът на прегръдката на двамата лидери предизвика недоумение в Европа и Вашингтон, особено след смъртоносния руски удар по детска болница в Киев. Според анализатори това показва неуспеха на усилията на западните сили Путин да бъде изолиран на международната сцена след руската пълномащабна инвазия в Украйна, посочва ДПА.

От Варшава Моди ще замине за Киев, където утре е предвидена негова среща с украинския президент Володимир Зеленски. 

Посещението на Моди в Полша е първото на индийски министър-председател от 1979 г.

Полша е ключов военен поддръжник на Украйна. Страната членка на ЕС и НАТО играе важна роля и като логистичен център за западната помощ за Киев, отбелязва ДПА.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени