Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барселона с обрат в Ла Лига

Отборът на Барселона победи състава на Райо Валекано в третия кръг на Ла Лига
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Барселона осъществи обрат за трудна победа с 2:1 при гостуването си на Райо Валекано в мач от междинния трети кръг на Ла Лига. Домакините взеха ранен аванс благодарение на Унай Лопес (9'), но с голове на Педри (60') и дебютиралия Дани Олмо (82') каталунците записаха трети пореден успех с този резултат. По този начин "блаугранас" прекъснаха черната си серия от три мача без успех на "Вайекас".

Домакините започнаха по-добре двубоя, като в седмата минута след изпълнение на корнер Алваро Гарсия с шут по земя принуди Марк-Андре тер Стеген да направи първото спасяване в мача. Само две минути по-късно обаче вратарят не беше толкова убедителен и позволи на Лопес да отбележи гол с удар в близкия му ъгъл. Последваха разочароващи удари на Жул Кунде и Феран Торес, както и изстрел на Иниго Мартинес, който не затрудни Даниел Карденас. В заключителните минути на първото полувреме вратарят на домакините спаси удар на Ламин Ямал, а Тер Стеген направи същото с изстрел на Алфонсо Еспино.

В началото на втората част Олмо влезе на мястото на Торес, с което дебютира за първия състав на Барселона. Те започнаха по-настървено втората част, като първите им пропуски в нея бяха дело на Рафиня от пряк свободен удар и Роберт Левандовски след контраатака. В 58-ата минута Олмо разтресе напречната греда с топовен шут от голямо разстояние. Барса все пак успя да изравни само две минути по-късно, когато Педри се разписа след асистенция на Рафиня.

В 71-вата минута каталунците дори постигнаха пълен обрат, след като Левандовски беше точен от добавка след избит удар на Ямал. Домакините обаче имаха сериозни претенции заради възможен фал на Жул Кунде срещу резервата Пеп Чавария в зародиша на головата атака. Така Сесар Сото Градо прегледа ситуацията с ВАР и след като видя, че френският защитник наистина е настъпил съперниковия играч, главният съдия отмени попадението.

В 82-рата минута. Тогава Ямал навлезе в наказателното поле и подаде топката на Олмо, който с хубав шут я прати в противниковата мрежа. Главният съдия даде добавено време от над 10 минути, в което обаче домакините не съумяха да вкарат изравнително попадение и така трябваше да се примирят със загубата.
Така Барселона излезе еднолично на върха в класирането с пълен актив от 9 точки, докато Райо Валекано засега е на осмата позиция с 4 пункта.

В ранната среща вчера отборите на Майорка и Севиля завършиха наравно 0:0 на стадион „Сон Муа“.

Двата тима си поделиха по едно полувреме в търсене на победно попадение. Гостите бяха по-настойчиви през първото полувреме, но блестящият Лео Роман ги отчая със своите спасявания, докато домакините сътвориха повече голови положения след почивката, но не реализираха нито едно от тях. Севиля завърши с човек по-малко на терена, тъй като в самия край на редовното време Саул Нигес си изкара директен червен картон заради невъздържана реакция след свой фаул.

По този начин както Майорка, така и Севиля останаха без победа през този сезон. В първите два кръга балеарците направиха реми 1:1 с Реал Мадрид и загубиха от Осасуна с 0:1, докато андалусийците завършиха наравно 2:2 с Лас Палмас и претърпяха поражение с 1:2 срещу Виляреал.

По публикацията работи: Георги Димитров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна