Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Маркет линкс": ГЕРБ е първа при вот сега, монолитно ДПС би било второ в НС

Снимка: bTV
Чуй новината! Чуй новината:

ДПС като монолитна партия би получила 15,4% подкрепа от гласуващите на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 27 октомври. Първа сила отново е ГЕРБ с 21,9% - това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС".

То е проведено сред 1038 лица над 18 г. в страната в периода 14-23 август 2024 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

"Измерваме ДПС като монолитна партия, както сме я мерили години наред. В момента, в който евентуално се обособят две формации, произхождащи от сегашното ДПС, ние ще променим начина, по който задаваме въпроса. Но засега измерваме съвкупният резултат на ДПС. Той вероятно няма да е същият на предстоящите избори", коментира социологът Добромир Живков.

Той уточни, че резултатът на ДПС в последното проучване е един от най-високите на партията и това вероятно се дължи на мобилизация и на двете фракции.

Данните от изследването отреждат трето място на коалицията ПП-ДБ – с 14,3% подкрепа от гласуващите. Следват "Възраждане" – 11,5%, и БСП – 6,2%.

Малко под 4-процентната бариера остава партия "Величие" – 3,2% от гласуващите.

Проучването измерва доверието в края на управлението на първия кабинет на Димитър Главчев – то е около 15%. Изследването е правено, преди да се закълне вторият му кабинет, в който има само три персонални промени.

Предвид минималните промени в кабинета "Главчев 2" съмнявам се, че ще има сериозен импулс на доверие от страна на гражданите. С такава подкрепа финишира и кабинетът "Денков". Доста по-високо беше доверието в служебния кабинет на Гълъб Донев – около 26%", уточни Живков.

А предстоящите предсрочни парламентарни избори са седмите за три години, а в рамките на четири месеца ще гласуваме за втори път за Народно събрание.

"Към настоящия момент не виждаме сериозен заряд от желания за участие в изборите. Дори декларираната активност, която обичайно е по-висока от реалната, се движи около 40%", обяви социологът.

Според него има малка надежда на 27 октомври да отскочим от дъното на рекордно ниската избирателна активност, която постигнахме на парламентарните избори на 9 юни – 34,41%.

----------------------

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет ЛИНКС". То е проведено сред 1038 лица над 18 г. в страната в периода 14-23 август 2024 г., по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна