Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джокович в трети кръг след отказване на Джере

Новак Джокович
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Носителят на рекордните 24 титли в турнирите от Големия шлем Новак Джокович се класира за третия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис.

В изцяло сръбски сблъсък шампионът в Ню Йорк Джокович водеше с 6:4, 6:4, 2:0 срещу Ласло Джере, когато противникът му се отказа 2 часа и 12 минути след старта на двубоя.

Джере, който в първия кръг игра пет сета срещу германеца Ян-Ленард Щруф, не успя да издържи на близо 35-градусовата жега в Ню Йорк и така не успя да създаде главоболия за Джокович по начина, по който го направи през миналата година. Тогава двамата сърби отново играха един срещу друг и Джокович отново излезе краен победител, но трябваше да прави пълен обрат след изоставане от 0:2 сета.

Следващият съперник на поставения под номер 2 в схемата Джокович ще бъде австралиецът Алексей Попирин. Шампионът от турнира в Монреал нямаше големи проблеми срещу испанеца Педро Мартинес и го преодоля след 6:2, 6:4, 6:0.

С отпадане още във втория кръг пък се размина шестият в схемата Андрей Рубльов. Руснакът елиминира французина след обрат Артур Риндеркнеш след 4:6, 5:7, 6:1, 6:2, 6:2 за малко повече от 4 часа игра.

Рубльов, който е потенциален съперник на българина Григор Димитров в четвъртия кръг, изигра два доста посредствени сета в началото на мача, но пречупи съпротивата на френския си съперник в третия сет, който спечели с убедителното 6:1. До края на двубоя Риндеркнеш не намери отговори срещу агресивната игра на Рубльов и се сбогува с надпреварата.

В третия кръг руснакът ще играе с чеха Иржи Лехечка, който по-рано през деня също направи "ремонт" от 0:2 сета срещу Мичъл Крюгер от САЩ.

Към третия кръг продължава и миналогодишният полуфиналист Бен Шелтън. Американецът не показа милост към 15 години по-възрастния от него испанец Роберто Баутиста Агут и го отстрани след 6:3, 6:4, 6:4, за да си осигури мач със сънародника си Франсис Тиафо. Особено впечатляващо бе представянето на левичаря Шелтън в третия сет, в който той спечели всички 20 разиграни точки на свой сервис.

Каспер Рууд

Финалистът през 2022 година Каспер Рууд също продължава участието си в турнира. Норвежецът отстрани френския ветеран Гаел Монфис след 6:4, 6:2, 2:6, 7:6(3). Критичен за Рууд бе четвъртият сет в мача, в който той навакса изоставане от 1:3 гейма, за да спечели след тайбрек.

Следващият съперник на Рууд ще бъде китаецът Цзюнчън Шан.

В един от най-очакваните двубои от втория кръг американецът Тейлър Фриц победи неочаквано лесно италианеца Матео Беретини след 6:3, 7:6(1), 6:1. Беретини направи 33 непредизвикани грешки в мача, откъдето дойде разликата между него и Фриц, който свали неточностите си до минимум.

В най-зрелищния мач от вечерната програма полуфиналистът от Уимбълдън Лоренцо Музети надигра сърбина Миомир Кецманович след 3:6, 6:4, 6:4, 2:6, 7:5. Италианецът спаси два мачбола в десетия гейм в петия сет, веднага след което проби Кецманович, за да си осигури класирането за третия кръг. В него той ще играе с американеца Брендън Накашима.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна