Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

партньорска публикация
РЗИ Силистра: Нисък е интересът към ваксината срещу рак на маточната шийка!

Нисък интерес към ваксината срещу рак на маточната шийка отбелязва Регионалната здравна инспекция в Силистренско. За първото полугодие на 2024 година са ваксинирани едва 79 момичета от целевата група, което  прави 4,1%, а в началото – през 2012 година отчетеният обхват е цели 39%.

Всеобщо е мнението, че отражение неминуемо има епидемията от Covid-19. Лошото е, че в годините на епидемията на заден план остават и задължителните ваксини, но и препоръчителните, сподели д-р Дима Христова, личен лекар и педиатър с дългогодишен опит. От около 40 подлежащи на ваксинация срещу рак на маточната шийка в пациентската ѝ листа, до момента са имунизирани само 2 момичета.

Рискът от заболяването се появява, когато се започне да се води полов живот, каза още д-р Христова, затова е увеличен и възрастовият диапазон на програмата за ваксинация от 10 до 14-годишна възраст. И въпреки че информация има достатъчно, желание за имунизация няма.

За причините ще научим в репортажа на кореспондента ни в Силистра Незабравка Кирова, а рубриката е част от информационната кампания на Министерство на здравеопазването за скрининга на рака на маточната шийка:
По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна