Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кабинетът "Главчев" 2 : Карадимов ще следи вота. Кои ще се борят за еврокомисар?

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Гарантирам, че ще бъдем равноотдалечени от всички политически сили. Това заяви в началото на днешното правителствено заседание служебният министър-председател Димитър Главчев.

"Нашата основна цел е организирането на честни, прозрачни и свободни избори“, посочи Главчев. На база на натрупания опит можем само да надградим това, което сме свършили", коментира той.

Главчев посочи, че новият служебен кабинет ще работи, за да гарантира европейския път на развитие на България, както и с грижа за добрия начин на живот на българските граждани.

"Координатор за изборите ще бъде министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов. Смятам, че той ще осъществява добър диалог с Централната избирателна комисия, което е в основата на добре проведените избори", посочи още Главчев.

Според служебния премиер правилата са, за да се спазват, затова и кабинета ще представи пред Европейската комисия кандидатурите за еврокомисар от България, които отговарят на правилата.

Седем са номинациите, които парламентарно представените партии излъчиха: Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС, Юлиян Попов от ПП-ДБ, Искра Михайлова от ДПС, Виктор Папазов на "Възраждане", БСП издигна Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова, ИТН - Велислава Петрова. 

От своя страна президентът Румен Радев призова Главчев да избере две жени, за да има истинска конкуренция.

Президентът призова МС да предложи две жени за еврокомисар

Правителството избира номинациите на България за еврокомисар

Главчев е започнал разговори с номинирани от парламентарните сили кандидати за еврокомисар

"Всички кандидати за еврокомисар са на изключително високо равнище", обобщи Главчев, който през последните дни разговаря с всички номинирани.

"Всякакви спекулации, че има разпределени ресори, са несъстоятелни", категоричен бе той и припомни, че срокът за подаване на кандидатури е днес. Разпределението става на Европейския съвет.

Новият български еврокомисар получава ресор "Регионална политика"?

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна