Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се ОПЕК+ да увеличи добива на петрол от октомври

Организацията на страните износителки на петрол и страните производителки на петрол извън ОПЕК, известни като формата "ОПЕК +", обмислят да продължат с планираното постепенно увеличаване на производството на петрол от октомври, съобщи в петък агенция Ройтерс, цитирайки шестима делегати на картела.

През октомври за осем членки на ОПЕК + се планира да увеличат добива си със 180 000 барела на ден като част от стратегия за постепенен отказ от досегашните съкращения на добивите с общо 2,2 млн. барела на ден. Те обаче ще продължат да поддържат други, договорени преди това, намаления до края на 2025 г.

Според вътрешните лица, цитирани от Ройтерс, намерението за увеличаване на производството остава непроменено поради затягането на петролния пазар, причинено от намаленото либийско производство и нарастващия оптимизъм, че Федералният резерв на САЩ ще започне да намалява лихвените проценти на заседанието си през септември.

Макар непотвърдена, информацията, че ОПЕК ще се придържа към плановете за постепенно повишаване на добивите от октомври нататък, доведе до рязко поевтиняване на петрола през днешната следобедна търговия.

Към 17.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент се понижават с 2% към 77,26 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI- с 2,5% към 74,00 долара за барел.

Ако тенденцията на поевтиняване се запази до края на днешната търговия, това ще означава ценови спад на петрола за втори пореден месец.

Графика на петрол Бент (в долари за барел)


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени