Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да направим по-колоритна храната без изкуствени оцветители

Снимка: Искра Декало

Напоследък готвенето се превърна от нещо лично, което правим в кухнята си като средство за преживяване, в нещо, с което се гордеем, споделяме онлайн и използваме, за да впечатляваме хората.

Как да превърнем храната в цветен зашеметяващ шедьовър?

Тъй като всички знаем, че оцветителите за храна не са от най-полезните, има редица естествени начини да оцветите храната си и да създадете нещо, което ще се хареса на децата ви, на приятелите ви онлайн или на партньора ви за вечеря.

Създаването на собствени натурални багрила за храна е чудесен начин да намалим хранителните отпадъци, отбелязват от БГНЕС. Тъй като не използвате химикали, трикът за получаване на възможно най-наситения цвят е да започнете с най-концентрираната основа, която можете да използвате. Можете да направите това с два основни метода.

Праховете са най-лесният метод, тъй като се разтварят и вече са донякъде концентрирани. Можете да си купите съставки на прах или да си купим замразени плодове и зеленчуци и сами да ги превърнем в прах в кухненски робот или мелничка за подправки.
Вторият метод е да създадете концентрирана течност, с помощта на сокоизстисквачка или да прецедите пюре (първо кипнете, след това смесете и прецедете). Каквото и да изберем, трябва да го редуцираме за премахнем излишната вода и да създадем възможно най-концентрирания цвят.

Източници на натурални оцветители могат да се намерят там, където най-малко очаквате, а много от тях може вече да се намират в килера или хладилника ви.

Ето някои идеи:

  • Розово

Ако искате да постигнете красив розов оттенък, най-добрите оцветители, които можете да използвате, са ягоди и малини.

  •  Червено

За по-дълбок и силен цвят цвеклото и вишните вършат чудесна работа.

  • Оранжево

За постигане на страхотен оранжев цвят могат да се използват моркови, червен пипер и сладки картофи с жълта месеста част, като всеки от тях може да се съчетае добре както със сладки, така и със солени ястия.

  • Зелено

Спанакът, матча(био зелен чай) на прах и спирулина са здравословни и енергизиращи начини да оцветите храната си в зелено. Плюс това, последните два продукта вече се предлагат на прах!

  • Синьо

Ако сварите нарязано червено зеле, прецедите го и го оставите да къкри, ще получите тъмнолилава течност. Добавете малко сода за хляб и тя ще стане красиво синя.

  •  Лилаво

Боровинките всъщност ще дадат по-лилав цвят, заедно с лилав сладък картоф или батат, известен също като убе, последният от които може да се купи и под формата на прах.

Важно е да знаем, че топлината може да изиграе роля за това как се трансформират някои от тези цветове.

Например използването на естествен хранителен оцветител в глазура може да изглежда различно, когато използвате същия оцветител в бисквити, които се получават малко по-кафяви и матови.

По публикацията работи: Спаска Давранова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна