Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цанко Цанков ще се опита да преплува 100 км по Дунав за рекорд

Цанко Цанков ще плува от Видин до Козлодуй утре.
Снимка: БГНЕС

Цанков Цанков се готви за ново постижение. Първият българин, преплувал разстоянието от Европа до Африка (през Гибралтарския проток) и световен шампион по плуване в ледени води, ще атакува на 6 септември рекорд за 100 километра плуване без прекъсване в река Дунав.

Маршрутът на Цанков ще започне от Бонония Естейт, Видин, и ще завърши на кораба „Радецки“ в Козлодуй. Eкипът на българина се е ангажирал необходимите правила за 100-те километра да бъдат спазени, a Световната асоциация по плуване в открити води (WOWSA) ще следи по GPS координати разстоянието, за да признае официално постижението на Цанков.

Такъв подвиг до момента не е регистриран в историята на плуването по река Дунав - Цанко Цанков ще бъде първият плувец, който близо 12 часа ще бъде във водите на реката между двата града без прекъсване. Според правилата на WOWSA той няма право да използва неопренов костюм и да почива върху плавателен съд.

Началото ще бъде поставено сутринта в 07:00 часа, а финалът се очаква да бъде в 19:00-19:30 в Козлодуй. Предвидено е Цанков да бъде посрещнат с тържествената церемония на кораба „Радецки“ в петък вечер, като по цялото протежение на реката десетки зрители ще имат възможност да наблюдават плуването на живо.

„Подготвен съм за това предизвикателство и го очаквам с нетърпение. Тренирах през последните месеци в морето около Бургас и Царево. С моя екип искаме всичко да бъде официално и съм радостен, че Световната асоциация ще го администрира и ще бъде по техните правила. Всички документи и разрешителни за плуването са издадени, за което и искам да благодаря на институциите. 

Специални благодарности и на спонсорите, които ме подкрепят за пореден път, финансирането е изцяло от тях. Самият престой във водата ще бъде около 12 часа и това ще бъде генерална репетиция за следващия ми маратон в САЩ в началото на месец ноември от веригата Ocean 7. Дано всичко да мине благополучно и в историята на българското плуване да бъде записано още едно постижение от голяма значимост. При това навръх Деня на съединението – 6 септември“, каза Цанко Цанков.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна