Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците поздравиха българите за Съединението

Паметник Съединението
Снимка: БГНЕС

Редица родни политици отправиха поздравителни адреси към българите послучай Деня на Съединението.

"Обединени ще успеем!". Това заявява по повод празника служебният премиер Димитър Главчев.

На 6 септември 1885 г. България показа, че между българите не може да има изкуствено определена граница!

Днес се стремим към премахването на последната граница, изкуствено отделяща ни от Европейския съюз. Обединени ще успеем! Съединението прави силата! Честит празник! Да живее България", пише той.

Денят на Съединението на България е светлата дата, която доказва величието на българския национален идеал. Този звезден миг, тази истинска народна революция ни казва колко сила и непобедимост има в общото усилие, надвило личните сметки, егоистичния интерес, самолюбието и политическите пристрастия.

Днес, когато България е изправена пред тежки изпитания, сме длъжни да следваме този велик пример. Да обединим усилията си и да работим почтено и искрено.

Обединени, заедно ще следваме верния път, по който родината ни ще тръгне напред. Ще работим в името на добруването на българския народ, ще възродим родината си като свободна, справедлива и солидарна държава!, заявява в поздравлението си изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров.

"Съединението прави силата", пък припомни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Съединението е общобългарско дело, което е сред най-ярките примери за стремежа на нашия народ: България да пребъде – свободна и единна!", се отбелязва в поздрава на Министерския съвет.

"Съдбата на България зависи от нас". Това написа съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Съединението на Княжество България и Източна Румелия - акт, който беше възможен, защото българите повярваха в себе си, без да чакат спасител, и това промени историята ни. Нашата обща отговорност е да градим бъдещето ѝ и всеки българин има задължението и привилегията да бъде част от тази обща задача. Честит празник свободни българи!", написа още той.

"Днес отбелязваме 139 години от Съединението на  България. Една паметна дата в българската история, която е доказателство за българската борбеност и свободен дух. 

В дни като тези отдаваме почит и признателност на всички герои отдали се на каузата за национално обединение. Тяхна решителност, смелост, дързост и разум могат да бъдат пример за  достойно национално поведение.

Нека заедно, като български граждани съхраним завещаното ни и да отстояваме националната идентичност и европейските ценности. Да намираме каузите, които ни обединяват, в името на добруването на хората и новото начало за нашата Родина. Само единни и обединени можем да продължим по евроатлантическия път на България  и да се противопоставим на прокарването на чужди интереси.

Съединението прави силата!

Честит празник!", се казва в поздрава на председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна