Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаба икономическа експанзия в ЕС, България е сред страните с по-добър от средния растеж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Икономиката на еврозоната и в рамките на целия ЕС се разшири през второто тримесечие на 2024 г. спрямо предходните три месеца, показват данни на официалната европейска статистика Евростат.

В същото време БВП на България се повиши с 0,5% спрямо първите три месеца на годината, като 9 страни членки на ЕС отбелязаха по-добра икономическа експанзия през второто тримесечие.

Растежът на БВП на еврозоната се забави до 0,2% от 0,3% през първото тримесечие, като аналогично отслабване отбеляза и икономиката на целия ЕС.

Най-солиден растеж на тримесечна база през второто тримесечие на 2024 г., отбеляза БВП на Полша (скок с 1,5%), следвана от Гърция (с 1,15) и Нидерландия (с 1,0%).

Най-голямо свиване пък отчита икономиката на Ирландия (спад с 1,0%), следваната от Латвия (понижение с 0,9%) и Австрия (с 0,4%), като икономически спад през второто тримесечие на 2024 г. отчетоха 6 от 27-те страни членки на съюза.

Спрямо година по-рано БВП на еврозоната се повиши с 0,6% през второто тримесечие на настоящата година след растеж с 0,5% три месеца по-рано, а в целия ЕС - с 0,8% след експанзия с 0,7% през първото тримесечие.

БВП на България пък нарасна през второто тримесечие на 2024 г. с 2,1% спрямо същия период година по-рано, като осем други членки на ЕС отбелязаха по-силен икономически растеж, водени от Малта (повишение с 4,2%), Полша (с 4,0%) и Кипър (с 3,7%).

В същото време броят на трудово заетите хора в ЕС и в частност в еврозоната се повиши през второто тримесечие на 2024 г. съответно с 0,1% и с 0,2% спрямо предходните три месеца, когато нарасна с 0,3%.

Спрямо година по-рано заетостта се увеличи в еврозоната и в ЕС с по 0,8% след повишения съответно с 1,0%  и с 0,9% през първото тримесечие.

В България трудовата заетост пък нарасна през второто тримесечие с 0,5% спрямо предходното тримесечие, когато се повиши с 0,2%, като по-добър растеж беше отчете в едва три други членове на ЕС - в Ирландия и Литва (с по 1,1%) и в Естония (с 0,8%).

Спрямо второто тримесечие на 2023 г. растежът на заетостта в нашата страна се ускори до 1,7% от 0,7% през първото тримесечие.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени