Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдя отложи за след изборите произнасянето на присъда срещу Тръмп по делото с порно звездата

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдията от Върховния съд на Ню Йорк - Хуан Мърчан отложи за след изборите в САЩ произнасянето на присъдата срещу бившия президент на Съединените щати Доналд Тръмп по делото, свързано с предполагаеми тайни плащания на пари на порно звездата Сторми Даниелс, предаде Ройтерс.

Мърчан каза, че е взел решението да отложи произнасянето на присъдата, "за да избегне обвинения, колкото и неоправдано да е, че процедурата е била засегната или се опитва да повлияе на наближаващите президентски избори, в които ответникът е кандидат".

Тръмп беше признат за виновен по всичките 34 обвинения за фалшифициране на търговска и бизнес документация от първа степен, свързана с плащания, за да запази мълчанието на Даниелс за предполагаемите им срещи.

Той трябваше да получи присъдата си на 18 септември, но Мърчан отложи присъдата, след като адвокатите на Тръмп твърдяха, че би било неуместно тя да бъде оповестена след началото на предсрочното гласуване на изборите и добави, че правните оспорвания на присъдата от страна на Тръмп трябва да бъдат решени преди нейното постановяване.

Фалшифицирането на бизнес документация се наказва с до четири години затвор, въпреки че наказания като глоби или пробация са по-чести за осъдени за това престъпление в миналото, отбелязва Ройтерс.

Ако Тръмп спечели надпреварата за Белия дом, той потенциално може да нареди на Министерството на правосъдието да оттегли обвиненията срещу него по друго значимо дело - за федерална намеса в изборите. Той обаче няма да има правомощията да прекрати делото в щата Ню Йорк или по третото делото - за намеса в изборите в щата Джорджия.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна