Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски назначи за свой съветник бившия министър, отговарящ за оръжейното производство

Президентът на Украйна Володомир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски назначи в неделя бившия министър, отговарящ за производството на оръжия - Олександър Камишин за свой външен съветник по стратегическите въпроси, се казва в указ, публикуван на уебсайта на президента и цитиран от Ройтерс.

Камишин, който беше министър на стратегическите индустрии и ръководеше производството на оръжия, подаде оставка миналата седмица като част от мащабни правителствени промени в критичен момент от войната с Русия.

Зеленски каза, че Украйна се нуждае от "нова енергия" и осъществи най-големите промени в правителството от началото на руската инвазия през февруари 2022 г.

Миналата седмица украинският парламент гласува за назначаването на девет нови министри, включително външния министър и двама вицепремиери.

В неделя Зеленски предприе допълнителни стъпки, за да пренастрои екипа си и публикува няколко указа за нови назначения в кабинета си.

"Ще продължа да работя за нашата отбранителна индустрия", каза Камишин в приложението за съобщения Telegram малко след назначаването си. Той посочи, че ще се грижи и за други стратегически важни направления, но не даде повече подробности.

Камишин ръководеше значителното увеличение на вътрешното производство на оръжия в Украйна по време на войната и беше движеща сила в усилията за привличане на повече западно финансиране, опит и технологии в украинската оръжейна индустрия, отбелязва Ройтерс.

Зеленски също така назначи Виктор Микита, губернатора на западната Закарпатска област, за нов заместник-ръководител на своя кабинет, който да отговаря за регионите.

Микита каза, че една от основните му задачи ще бъде да осигури ефективната работа на военните администрации в регионите и да развие комуникация и доверие между властите, местните общности и бизнеса.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна