Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран отрече съобщения, че е доставил на Русия балистични ракети

Снимка: Ройтерс

Иран отрече съобщенията, че е доставил на Москва балистични ракети, заявявайки, че не предоставя военна подкрепа на нито една от страните във войната между Русия и Украина, предаде Блумбърг.

"Фундаменталният и установен подход на Ислямска република Иран по отношение на украинския конфликт остава последователен и непроменен", съобщи държавната информационна агенция IRNA, цитирайки говорителя на Министерството на външните работи Насър Канаани.

"Повтарящите се твърдения за изпращане на балистични ракети в Русия са водени от политически цели и мотиви на някои западни страни и са напълно безпочвени", добави той.

В петък агенция Блумбърг съобщи, че Иран е изпратил балистични ракети в Русия, пренебрегвайки месеците на предупреждения от американски и европейски служители. Според информацията се твърди, че Техеран е предоставил на Москва стотици дронове по време на продължаващата две и половина години война на Русия срещу Украйна, но прехвърлянето на ракетите бележи по-задълбочено иранско участие във войната на Москва.

По-рано постоянната мисия на Иран в ООН заяви, че Техеран разглежда доставките на оръжия за конфликтните страни като "нехуманни" и призова другите страни да не го правят.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна