Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илон Мъск изложи плановете си за колонизиране на Марс

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск.
Снимка: ЕПА

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX Илон Мъск изложи плановете си за изследване и колонизация на Марс.

"Първите звездни кораби до Марс ще бъдат изстреляни след две години, когато се отвори следващият трансферен прозорец Земя-Марс", написа Мъск в социалната си медийна платформа "X". Тези кораби ще бъдат без екипаж, съобщава бизнес изданието Barron's.

Земляните трябва да изчакат орбитите на Марс и Земята да се изравнят, за да съкратят пътуването. В момента Марс е на около 132 млн. мили от Земята. Трябва да се има предвди, че Луната е на "едва" около 240 000 мили от нашата планета. След няколко години разстоянието от Земята до Марс ще бъде около 35 милиона мили.

Starship е най-големият, напълно използваем космически кораб на SpaceX, който компанията тества в момента. SpaceX е пионер в ракетите за многократна употреба, но в момента използва повторно само долната половина на своите ракети Falcon.

Starship е и най-мощната ракета носител, създавана някога. Тя е висока около 122 метра (400 фута), включително бустерната секция, и може да генерира приблизително 17 милиона паунда тяга при изстрелване, почти два пъти повече от голямата SLS система на НАСА.

След тестовете без екипаж Мъск иска да има екипажи на борда на мисия Starship до Марс след около четири години.

"Процентът на полетите ще нараства експоненциално след този период, с цел изграждане на самоподдържащ се град за около 20 години. Да сме мултипланетни ще увеличи значително вероятната продължителност на живота на съзнанието, тъй като вече няма да имаме всичките си яйца, буквално и метаболитно, на една планета", добави Мъск.

Мъск говори за създаване на колония на Марс от години. SpaceX е похарчила милиарди долари през своята приблизително 22-годишна история за придобиване на технологията и ноу-хау, за да се случи това.

Удивителното нещо за SpaceX е, че може да не се нуждае от много външен капитал - ако има такъв - за изпълнение на мисиите. Компанията има водещ бизнес за изстрелване в Космоса, пренасящ сателити за правителството и частните предприятия. SpaceX също има милиони абонати за собствената си космическа Wi-Fi услуга, наречена Starlink.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна