Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селекционерът на баскетболния отбор на Франция напусна след 15 г.

Венсан Коле
Снимка: БТА

Селекционерът на френския национален отбор по баскетбол за мъже Венсан Коле се оттегля след 15 години начело, предава АП.

Коле, най-дългогодишният треньор на Франция в историята, беше назначен за специален съветник на техническото направление на баскетболната федерация на Франция, след като изведе домакините до сребърните медали на Олимпийските игри в Париж миналия месец.

Под ръководството на Коле "петлите" участваха на шест европейски първенства, четири световни шампионата и четири олимпийски игри.

От френската федерация заявиха, че новата му мисия може да бъде прекъсната, ако Коле "приеме предложения от клубове от НБА да работи като помощник-треньор или от отбори, участващи в Евролигата, които биха искали да го наемат".

Специалистът има 253 мача начелото на тима и рекордните за всички времена 179 победи, посочват от централата. Под негово ръководство отборът спечели осем медала от големи турнири.

САЩ победи Франция с 98:87 на финала на Игрите в Париж. За втора поредна олимпиада французите трябваше да гледат как американците празнуват титлата. Французите загубиха от САЩ с 82:87 и в Токио преди три години.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна