Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вярват в доброто, борят се, имат каузи… 10-те номинирани за "Будител на годината"

Сред хаоса на света, в който живеем, доброто като че ли често бива подценявано и неглижирано. Но доброто притежава онази сила, която може да преобрази животите ни и да промени света ни. Това е сила, която вдъхновява, привлича и обединява общности.

През 2024-а инициативата "Будител на годината" ще отбележи своето 11-о издание, на 1 ноември. Кампанията е създадена през 2014 г. от журналиста Ива Дойчинова, която вярва, че всяко време има своите будители и мисията на обществото ни е да ги вижда, подкрепя и да им благодари.

"Кой е Вашият будител на годината?" С този въпрос Българското национално радио се обърна към гражданите на България, а в рамките на месец стотици посочиха своите номинации.

От тях журито в състав: проф. Огнян Герджиков, д-р Румен Манов, Светослав Иванов, Даниел Ненчев, Елеонора Гаджева, Добрина Чешмеджиева и Ива Дойчинова определи 10-те имена или каузи, белязали 2024-а със своята будителска дейност.

И те са:

СДРУЖЕНИЕТО НА ОЛИМПИЙСКИТЕ ОТБОРИ ПО ПРИРОДНИ НАУКИ


Всяка година около 60 българчета участват в 15 международни и балкански състезания. През 2023 г. Виктор Лилов спечели първото в историята двойно злато на Международните олимпиади по химия и биология. Той е и единственият европеец в топ 10 на Международната олимпиада по биология (IBO) 2024.

Този рекорд е поставен, след като българският ученик спечели златен медал от Международната олимпиада по химия в Швейцария през 2023 година, където участваха ученици от 88 държави, а след това спечели и златен медал от Международната олимпиада по биология в Казахстан, където се състезаваха представители на 81 държави. Виктор има и злато от Международната Менделеевска олимпиада през 2024 и с това има три златни медала от трите най-силни състезания в света по химия и биология.

През изминалата година най-добрите български ученици се представиха блестящо на международни, европейски и балкански олимпиади по природни науки, като на тях родните гимназисти спечелиха общо 90 медала – 17 златни, 32 сребърни и 41 бронзови, всичко това в конкуренцията на най-добрите ученици в света.

ТОНИ НИКОЛОВ


Писателят, философът и журналист Тони Николов – човекът с ясно изразена гражданска позиция, за когото азбуката е стълбицата към нашето съвършенство, а езикът български е нашият дом.

На 24 май словото му пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" предизвика широк обществен отзвук, след като той заяви, че "сред големите исторически дати в календара, обект на спорове или преклонение, 24 май е най-трайно запечатан в сърцата ни. Защото е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето. На нас, но и на онези, които идват след нас".

Тони Николов е главен редактор на Портал Култура и на сп. "Култура". Специализирал е в Папския институт за Изтока (Рим) и в Училището за висши социални науки (Париж) в групата на проф. Жак льо Гоф. Член е на Международното общество за изследване на средновековната философия (S.I.E.P.M) в Лувен.

От 2005 г. до 2009 г. е главен редактор на Радио Франс Ентернасионал (RFI – България). Дългогодишен преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Преводач на книги, съставител на четиритомника с есета на Георги Марков и на неиздадените ръкописи на Иван Хаджийски.

Автор е на книгите: "Пропуканата България", "Българската дилема", "Спомнена София" - отличена с Наградата на София за литература), "Има такава държава" и др. Кавалер e на Ордена за заслуги на Република Франция.

ДОНКА АНГЪЧЕВА


През 2023 г. тя бе избрана за "Жена на годината" в категория "Изкуство и култура" на Look business awards, които всяка година се раздават във Виена.

Донка Ангъчева е австрийска пианистка със световна солова кариера, но е силно свързана с родния ѝ Пловдив. Тя е съвкупност от талант, упоритост, чар и добро сърце, което раздава на публиката.

Носител е на награди от десетки световни конкурси и е част от суперпрестижната селекция Bösendorfer Artist. Солист е на филхармониите на Виена, Пловдив, Байройт, Фокланд, Еквадор, Орфеус.

На 25 май 2024 г. в най-известната зала за класическа музика в света, дом на Новогодишния Виенски концерт, Донка организира "Гала на българската култура и музика", посветена на 24 май, събирайки заедно едни от най-големите австрийски и български творци. Препълнената зала "Брамс" на Музикферайн е омагьосана от произведенията на Георги Андреев, Милен Кукошкаров и от гласовете на Мария Илиева и Владимир Ампов Графа. Няколко дни културните страници на австрийските вестници, радио, телевизия, пишат със суперлативи за Галата. Всички приходи от концерта, Донка предоставя на фондация "Заедно в час", за да подпомогне равния достъп до образование на всяко дете.

По време на Covid пандемията Донка Ангъчева поде мащабна инициатива в помощ на артистите и в името на изкуството, което, по думите ѝ, трябва да продължи да живее! Проектът ѝ за онлайн концертни филми се превърна в опора за културата в трудното време.

1% ПРОМЯНА


Знаеш ли, че само с 1% от месечния си доход можеш да промениш нечий живот?

В това силно вярват създателите на платформата "Един Процент Промяна", защото силата на малките, но редовни действия, правят добрини в България и случват осезаема промяна в обществото.

За 8 години организацията има над 100 изпълнени каузи, събрани и дарени са над 1 млн. лева, като в тях са били ангажирани близо 2200 дарители.

Лицата зад каузата са трима приятели: Ефтим Ефтимов, Светла Пармакова и Мария Минева, които дават стипендии за деца без родителски грижи, които доизграждан центрове за хора със специфични здравни потребности, които дават хуманитарна грижа на бездомни животни.

За първа кауза избират да помогнат на сдружение "Бъдеще за децата" от Казанлък в доизграждането на сензорна стая за деца с аутизъм. Продължават със следваща кауза, а след това идва още една, втора, трета…

"Нашият свят е изтъкан от огромни предизвикателства, които могат така да ни натиснат, че да се чувстваме абсолютно неспособни да направим промяна към по-добро – казва Светла Пармакова. – Чрез "Един Процент Промяна" и модела на демократизация на дарителството подчертаваме колко много зависи от мен, от теб, от всички".

ГЕОРГИ ПЕЕВ


Георги Пеев – шампионът с трансплантирани органи! 48-годишният мъж е от Хасково, от 2013-а живее с трансплантирано сърце, а от 2015 г. е и с трансплантиран бъбрек. Животът му се е стекъл така, че вследствие на вирусно заболяване, бъбреците и сърцето му се увреждат до степен на терминална недостатъчност. Няколко години Георги е на хемодиализа, след което на перитонеална диализа, когато чудото на сърдечната трансплантация се случва, а 2 години по-късно получава бъбрек от майка си. Така една кауза идва и го "избира" сама. Това е каузата за донорството и трансплантациите в България.

А статистиката у нас е безмилостна, към началото на август 2024 г. потенциалните реципиенти на органи, вписани в листата на чакащите в България, е 837 души, а от началото на 2024 г. към началото на август 2024 г. броят на органните трансплантации у нас е едва 14.

По пътя на своята кауза Георги избира да бъде активен. В началото се възстановява с плуване, а през 2016 година участва на първото си Европейско първенство за трансплантирани във Финландия. Не спира да работи и посвещава много от своето време за популяризиране на органното донорство, за решаване на актуалните проблеми с трансплантациите в България, включително с изготвянето на становища за промени в нормативни актове и срещи с народни представители.

На 7 декември 2023 г. Георги стана първият трансплантиран човек в света, изкачил най-високият връх на Килиманджро – Ухуро 5896 м. с кауза – подкрепа на донорството. Малко по-рано през годината стана и световен шампион на 100 метра бруст на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия.

През годините спортната арена е неговата сцена, където показва, че реципиентите на трансплантирани органи са активни и можещи хора, които се борят със стигмата на хората с увреждания, или както всички сме чували да ги наричат - инвалиди.

Днес, 11 години след трансплантацията на сърце, Георги е завоювал немалко спортни победи на международни състезания. Но неговата мечта си остава – да няма чакащи хора за трансплантация в у нас.

ТЕОДОРА МИЛЕВА


Тя е едва на 18 години, от София е, но от 2 години живее и учи във Виена. Млад човек, търсещ… Човеците!

Теодора е създател на инициативата ArtPath Podcast, която е за популяризиране на културни личности и събития от България и чужбина — мост между българските общности с цел издигане на тяхната културна осведоменост и взаимодействие.

Будното момиче създаде и поредица от документални филми с художествен оттенък за български автори, сред които са Димитър Димов и Яна Язова. Те имат за цел да засилят интереса към личността и творчество им.

Филмът ѝ "От-До" пък е едно завръщане към българските корени и автентичния начин на живот на село.

Автор е на проектите Eco Art и Live Green, които засягат ролята на природата в изкуството – своеобразен призив за опазване на околната среда.

Теодора е автор е на материали, отразяващи български инициативи в медии зад граница, онлайн списанието "Melange Bulgaren"- Виена и българската програма по радио "Orange" в Австрия.

Тя е и активен общественик, член е на ръководството на Българската културно-просветна организация "Кирил и Методий" в австрийската столица, където е организатор и координатор на младежката група.

ВИКТОР ТОПАЛОВ


Будителят на стара София, който се запалва от историята на столицата ни през 2016 г., а през 2019 създава "Бохемска София" – дигиталната платформа, която разказва за столицата между Освобождението и Първата Световна война.

Към днешна дата платформата му има над 25 000 последователи и се радва на нестихващ интерес. 

Чрез проекта си той иска да промени начина, по който хората възприемат София, карайки ги да виждат не просто улици и сгради, а история и онези писатели, художници, артисти, архитекти, чийто дух продължава незримо да витае в сърцето на града.

Виктор е автор и на няколко книги, посветени на историята й, освен това има подкаст "Бохемска София разказва", в който увлекателно убеждава в големия потенциал и скритите истории на столицата ни. 

През тази година той отбелязва 5 години от идеята си за Бохемска София и първата си обиколка. Самият той прави литературни обиколки със запалени читатели и любители на историята, където буди у тях знанието, любовта и интереса към духовността.

ДОБРОВОЛЕН ПРОТИВОПОЖАРЕН ЕКИП – Fire Brigade №1


Доброто съществува, то е тук, при нас - в малка България. Обикновено се крие на най-затънтените места. В случая… в община Невестино.

Там Димитър Димитров е основал хостинг компанията си ICDSoft - малка фирма, предоставяща хостинг услуги на други фирми от цял свят, но неговото огромно сърце и хъсът му да помага не спира само до служителите му. В изградени от него помещения, той отглежда най-различни растения, като неведнъж е дарявал продукцията от тях на нуждаещи се хора. Изгради и инсталация за питейна вода на селото, в което живее.

Но това, което в момента е захванал, е да сформира и оборудва доброволен противопожарен екип, който да се бори с горските пожари. Благодарение на супер успешния си бизнес, Димитър е купил с лични средства високопроходими машини, водоноски, раници за гасене на пожари, дронове…

Но той не иска да трупа дивиденти от труда си, а иска да е в помощ на хората, защото доброто няма цена!

Номинацията е за целия му екип от квалифицирани доброволци, които десетки пъти през тази година реагираха светкавично и успешно при възникнали пожари във взаимодействие с всички държавни структури.

СВЕТЛА ДИОНИСИЕВА


Тя е създател, основоположник и ръководител на Български културен институт Лондон от създаването му през 2011 г.

Светла Дионисиева е стопанката на дом, превърнал се в огнище на българския дух, защото културният институт е средището за всички българи на Острова.

Благодарение на кипящата ѝ енергия и активност като посредник между култури, изкуство, обичаи, тя е българското сърце, което обединява, вдъхновява и обогатява.

През годините Българският културен институт в Лондон открива и спомага развитието на млади български творци и изпълнители.

През тази година България застана редом с най-големите световни издателства със свой национален щанд на второто по големина в света изложение на книгата London Book Fair, поставяйки българските автори редом до най-големите световни писатели, което също доказва просветителската дейност на Българския културен институт като будител на нацията.

Усилията на Светла Дионисиева допринесоха и за получаването на световната престижна литературна награда "Букър" на големия български писател Георги Господинов.

През 2024 г. в програмата на Българския културен институт Лондон бе проведен и Месец на българската култура, представен в едни от най-големите концертни и театрални зали в меката на световната култура, столицата на Великобритания.

ВЕСЕЛИН ДИМАНОВ


Роденият през 1989 г. млад режисьор е номиниран за работата му по филма "Моралът е доброто" – дебютният му пълнометражен филм, който е вдъхновен от живота и дейността на доц. Кристиан Таков.

Лентата, която се превърна в културен феномен и е най-гледания документален филм на голям екран в последните години у нас.

"Моралът е доброто" бе номиниран в пет категории от Съюза на българските филмови дейци – оператор, монтаж, композитор, дебют и най-добър документален филм, като Веселин Диманов спечели наградата за най-добър дебют в документалното кино за 2023 г. на наградите "Васил Гендов".

Филмът му стана един вид послание към младите българи, които отново да повярват, че думата "морал" не е архаизъм, а единствен двигател за достоен живот.

Вложете вярата си в каузите на тези хора. Покажете им, че ги виждате и оценявате за всичко това, което правят.

На специално създадена платформа от октомври всеки ще може да гласува за един от десетте номинирани, чиято дейност и кауза подкрепяте.

Кой от тях ще е "Будител на годината" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.


По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени