Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Под мотото „Действай със сърце“ хора и институции в цял свят се обединяват за профилактика на най-масовите заболявания

Световният ден на сърцето 29 септември с акцент за укрепване на сърдечно-съдовото здраве

2
Снимка: pixabay.com

Световният ден на сърцето – 29 септември, ще бъде отбелязан за поредна година у нас с много национални активности. Организатор е Дружеството на кардиолозите в България. Световният ден на сърцето се отбелязва вече 24 г. от Световната сърдечна федерация с цел да активира възможно най-много хора и институции в цял свят за действия за укрепване на сърдечно-съдовото здраве. Мотото тази година е „Действай със сърце“.

На 29 септември в по-големите градове у нас ще бъде даден старт на новата българска инициатива "Разходи се с кардиолога си". В определена зелена зона в градовете (парк, градина, алеи) ще бъде определен сборен пункт за разходка на открито. Целта е да се постави акцент върху редовната умерена физическата активност – основен фактор за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания. Участниците ще имат възможност да разговарят с водещи кардиолози и да получат информационни материали, докато всички заедно правят здравословна разходка.

Традиционна инициатива в Световния ден на сърцето е осветяване в червено на емблематични сгради в големите градове, сред които тази година са НДК, Домът на културата в Пловдив, Кеят на Морската градина в Бургас, хълмът Царевец във Велико Търново, Дарение Галерия „Светлин Русев“ в Плевен, Съдебната палата в Русе и др.

За първи път тази година ще има шоу с 50 дрона, които ще „изрисуват“ сърце в небето над НДК около 21 часа на 29 септември.

Основен приоритет тази година е стартът на насочено към сърдечно-съдовата профилактика здравно образование в ученическа възраст. Седмица на сърцето ще бъде проведена в училищата в периода 30 септември - 4 октомври в сътрудничество с Министерството на образованието и науката. В специален Час на класа учениците ще бъдат запознати с основните рискови фактори за сърдечно-съдовото здраве и ключовите полезни навици, с които да го пазят и укрепват през целия живот. 

Сърдечно-съдовите заболявания продължават да бъдат водещата причина за смърт у нас и в света. Голяма част от този тип загуба на живот е предотвратима. Единственият начин за това, както и за намаляване броя на тежко протичащите сърдечно-съдови заболявания, е активната профилактика от най-ранна възраст. Нейната цел е да бъде установен здравословен начин на живот с физическа активност, балансирано хранене, редовни профилактични прегледи, борба с наднорменото тегло и хипертонията,  недопускане на вредни навици като пушене, употреба на алкохол, мазнини и сол и др. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени