Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Чиликов ще води Дунав (Русе)

Георги Чиликов вече е в Русе.
Снимка: ФК Дунав Русе

Георги Чиликов е новият старши треньор на ФК Дунав, съобщиха от русенския клуб.

Чиликов е един от изявените футболисти и треньори в България с вече натрупан опит в клубове на високо ниво. Той е роден в Бургас на 23 август 1978 и първите си стъпки във футбола прави в школата на Черноморец (Бургас). Футболната му кариера е доста и богата, като той се подвизава последователно за отборите на Черноморец, Нефтохимик, Левски, португалския Насионал Мадейра, ЦСКА София, китайския Далиен, Тобол и Локомотив (Пд). 

В периода между 2002 и 2004 е национал на България и участва на последния голям форум на националния ни отбор – Европейското първенство в Португалия. Като нападател записва 105 гола в 290 мача. Георги Чиликов е голмайстор на България за 2003 година, шампион на България за 2002, 2007 и 2008 година, носител на Купата на България за 2002, 2003 и 2005 година.

Кариерата си след приключване на активна състезателна кариера той започва също от родния Бургас като последователно е помощник-треньор в Нефтохимик, а по-късно и в Черноморец, където попада в полезрението на един от доайените на българския футбол Димитър Димитров – Херо, с когото в последствие ще работи заедно. Натрупва опит на различни спортно-технически позиции в структурните звена на Левски София като скаут и селекционер. През 2017 става помощник треньор на Димитър Димитров – Херо в Лудогорец, където става шампион на България, а по-късно се присъединява към щаба на Димитров в казахстанския Иртиш (Павлодар), който се изправи през 2017-а срещу Дунав в турнира Лига Европа. 

По-късно е бил част още от Берое и Арда Кърджали. Именно в Кърджали е първата му по-значима роля като старши-треньор, поемайки отбора през 2021 година и записвайки силна серия от резултати с екипа на кърджалийци. След това приема предизвикателството да се върне в родния Бургас и спомага за възраждането на местния Черноморец, а по-късно отново се присъединява към щаба на Димитър Димитров – Херо в Спартак Вн. През изминалия сезон Дунав отново се изправи срещу Георги Чиликов, който тогава пое тима на Спортист.


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна