Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Успехи за фаворитити в Купа "Дейвис"

Матео Беретини
Снимка: БТА

Отборът на САЩ нямаше проблеми заради отсъствието на някои от водещите си тенисисти и започна с победа с 3-0 над Чили участието си в групите на Купа "Дейвис".

Райли Опелка и Брандън Накашима преминаха през продължителни трисетови битки, но в крайна сметка стартираха успешно в китайския град Чжухай. А двойните олимпийски сребърни медалисти Раджив Рам и Остин Крайчек постигнаха успех над Матиас Сото и Томас Бариос Вера, за да гарантират победата на американците с 3-0. Така те се изравняват с отбора на Германия, който вчера се наложи с със същия резултат над Словакия в другата среща от група С.

Американският капитан Боб Брайън не можа да се възползва от услугите на Тейлър Фриц, Франсис Тиафо и Томи Пол, но отборът му показа своята сила и без тях. Опелка, който е номер 309 в световната ранглиснта след операцията на китката надви 116-ия в света Кристиан Гарин с 6:3, 4:6, 7:6(3), а Накашима, 40-и в света, победи Алехандро Табило със 7:6(5), 2:6, 7:6(3).

Защитаващият титлата си състав на Италия е без голямата звезда, водач в ранглистата на АТР и актуален шампион от Откритото първенство на САЩ Яник Синер, но също направи позитивен старт. В група А, срещите от която се играят в Болоня, италианците прекършиха тима на Бразилия с 2-1 победи. Матео Беретини и Матео Арналди спечелиха мачовете си на сингъл срещу Жоао Фонсека и Тиаго Монтейро. Беретини се справи с тийнейджъра Фонсека с 6:1, 7:6(5), а Арналди взе успех в три сета – 7:5, 6:7 (4), 7:6 4) в мач, продължил три часа и 39 минути. Бразилците направиха резултата почетен след успеха на двойки. За тях Рафаел Матош и Марсело Мело победиха Симоне Болели и Андреа Вавасори с 6:7 (3), 7:6 (6), 7:5.

В тази група другите два отбора са Белгия и Нидерландия, които вчера завършиха при 2-1.

С Карлос Алкарас в съставаиспанците също започнаха убедително. Пред своя публика във Валенсия те се справиха с Чехия с 3-0, като Алкарас игра и на сингъл, и на двойки. Роберто Баутиста Агут даде аванс на домакините с успех над Иржи Лехечка със 7:6(1), 6:4. След това дойде ред на Алкарас, който обаче загуби първата част срещу Томаш Махач с тайбрек. Чехът обаче се отказа след втория сет заради здравословен проблем и така резултатът стана 2-0 за испанците.

В срещата на двойки Алкарас и Марсел Гранойерс победиха с 6:7 (2), 6:3, 7:6 (2) Якуб Меншик и Адам Павлашек.

В Манчестър тимът на Великобритания също започна успешно – победа над Финландия в група D. Дебютантът Били Харис затвърди успеха с 6:4, 7:6 (4) над Ото Виртанен, а преди него Дан Еванс се справи с Ееро Вааса със 7:6 (3), 6:2. Харис получи шанса да играе в националния отбор на Обединеното кралство, след като първоначално номинираният Джак Дрейпър трябваше да пропусне. Финландия взе победата на двойки чрез Хари Хелиовара и Виртанен, които победиха Еванс и Ннийл Скупски със 7:6 (4), 7:5.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени