Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мир, обратното на война

Йохан Волфганг Гьоте – писател, драматург, учен, философ и политик, е роден през 1749 г. И преди, и след неговия живот, човечеството не спира да воюва. Неизвестно защо. Но битките са междуличностни, междудържавни, световни, сякаш неизлечими.

С "Ифигения в Таврида" хуманистът Гьоте предлага различно решение. Не случайно мястото на действието е в храма на Диана, богинята на лова. Ифигения, спасена от Диана, макар и да страда за родния си дом, с благодарност служи като жрица в храма на богинята. Таврийският цар Таос се влюбва в Ифигения и иска да се ожени за нея. Разделят ги произход, минало, престъпления на дедите им. Но Таос настоява, а Ифигения не желае, защото копнее да се завърне в бащината си земя. Повод за наказания, за отмъщения и за войни. Но Ифигения намира друг изход от различията – обратното на войната – мирът. Толкова е просто, а Гьоте го е разказал толкова красиво.

"Ифигения в Таврида", в която човешкият живот е оприличен на храм, е пиеса за мира и предлага приятелство и добра воля между хората.

Участват артистите: Мариус Донкин, Дарина Радева, Юлиян Петров, Петър Бакалов, Кирил Бояджиев.
Музикално оформление: Гергана Драмалиева.
В студиото работиха: Гергана Драмалиева и Михаил Михайлов.
Режисьор: Румен Томов

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна