Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вотът в Северозапада – най-бедния регион в ЕС: Какво искат хората от политиците?

Жителите на област Монтана не са убедени, че предстоящите парламентарни избори, поредните извънредни, ще променят картината в страната – било то политическа или към по-добро за хората, от тази част на Северозапада, най-бедния регион в Европейския съюз. 

На извънредните избори за парламент, на 9 юни, от областта бяха избрани четирима депутати - един мандат падна, заради намалаването на населението. ДПС направи пробив, като за първи път вкара двама народни представители, а по един имат ГЕРБ – СДС и "Възраждане". "Продължава Промяната" – "Демократична България" загубиха мандата. 

В Берковица живеят над 12 000 души, но както за повечето населени места в повечето в област Монтана, най-големият проблем е липсата на работа. София е на 80 км и част от жителите се спасяват, като намират там препитание, пътувайки всеки ден. 

Чипровци е известен с чипровските килими, които започват да се тъкат още през 17 век. Славата на килимите ще остане вечна, но на дневен ред стой друг въпрос, какво е бъдещето на Чипровци, което има невероятна природа и дадености за развитие на туризъм.

Потомците на будните чипровчани, дръзнали да се противопоставят през 1688 година на османската империя и да поведат въстание, сега не вярват, че нещо ново ще се случи на политическата сцена, разказва в репортажа си кореспондента ни Любо Андреев:

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна