Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Официално: ЦСКА София подписа с Лиъм Купър

Снимка: cska.bg

ЦСКА София обяви официално привличането на шотландския централен защитник Лиъм Купър.

33-годишният Купър преминава при "червените" със свободен трансфер, след като от юли тази година бе без отбор.

Преди това защитникът игра десет години за английския Лийдс Юнайтед, на който бе и капитан, като записа 284 мача и 11 гола за "белите". За националния отбор на Шотландия той има 19 мача.

Ето какво написаха от ЦСКА София относно трансфера на 188-сантиметровия футболист. Детайли по сделката обаче не бяха съобщени:

"ЦСКА реализира истински трансферен удар с привличането на легендарния капитан на английския Лийдс - Лиъм Купър. Днес шотландският централен бранител подписа договора си с армейския клуб и веднага се присъедини към подготовката на тима на Александър Томаш.

Привличането на доказано име като Лиъм Купър е поредното доказателство за авторитета на марката „ЦСКА“ на международната сцена. В последното десетилетие Купър се превърна в една от най-влиятелните фигури в Лийдс Юнайтед, достигна до капитанската лента и си извоюва статута на безспорен лидер в съблекалнята на йоркшърския клуб. От 2019 година насам бранителят записа и впечатляващи участия в 19 мача с екипа на шотландския национален отбор.

Лиъм Купър е роден на 30 август 1991 година. Стартира кариерата си в Хъл Сити и на 16-годишна възраст дебютира за мъжкия тим в мач от турнира за Купата на лигата на Англия срещу Суонси. Първите му минути в английската Висша лига идват на 26 септември 2009 година срещу Ливърпул на „Анфийлд“.

В периода 2011-2013 година последователно играе като преотстъпен в Карлайл, Хъдърсфийлд и Честърфийлд преди последният клуб окончателно да откупи правата му. С Честърфийлд Купър стига до промоция в Лига 1 и е обявен за играч на годината на клуба.

Отличните му изяви привличат вниманието на Лийдс Юнайтед, с чийто екип успява да направи бляскава кариера. Още в първия си сезон Купър става капитан на тима и взима участие в 31 мача, а в следващите два сезона добавя 59 участия във всички турнири. Истинският му възход към легендарния статут на „Елънд Роуд“ започва след пристигането в клуба на аржентинския мениджър Марсело Биелса. В първата кампания Лийдс остава на косъм от промоция в елита на английския футбол, но Купър се утвърждава като безспорен фактор в състава и гарант за бъдещите успехи. Те не закъсняват и още през сезон 2019/2020 Лийдс се завръща триумфално във Висшата лига, а Купър допринася с 40 участия и 2 попадения. Междувременно Лиъм се утвърждава и в националния тим на Шотландия, помагайки на „гайдарите“ да се класират последователно два пъти на европейски финали.

През 2020 година Купър сбъдва детската си мечта да изведе Лийдс с капитанската лента в мач от Висшата лига на Англия – паметният момент идва при успех над Фулъм у дома, а впоследствие записва още 24 срещи в елита до края на сезона. До лятото на 2024 година Лиъм продължава все така да е водещият фактор в отбраната на Лийдс и истинско вдъхновение за младите играчи в клуба. Като цяло той записва 284 мача и 11 гола в 10-те си сезона за йоркшърци.

Освен с изявите си на терена, Лиъм Купър оставя значимо наследство в Лийдс Юнайтед и с участието си в различни социални каузи и инициативи, които го превръщат в един от любимите футболни герои на феновете на клуба.

Добре дошъл в ЦСКА!"


По публикацията работи: Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна