Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира националната кампанията -"Вие сте герой за Вашето дете, днес и завинаги!"

Национална кампания "Вие сте герой за Вашето дете, днес и завинаги!"
Снимка: PR Care

В столицата започна мащабна национална  кампания "Вие сте герой за Вашето дете, днес и завинаги!" за повишаване на информираността на родителите относно HPV-свързаните заболявания и ваксинацията срещу човешкия папилома вирус.

Мисията на  кампанията е да напомни на родителите на момичета между 10-14 ненавършени години, че те са тези, на които децата им разчитат да направят правилния и навременен избор, като ги предпазят от няколко вида ракови заболявания чрез ваксинация срещу HPV.

Участници в събитието бяха Милена Органджиева - управляващ директор за MSD България, Северна Македония, Косово и Албания, проф. Стефан Ковачев, началник на Клиника по обща и онкологична гинекология - ВМА , д-р Иван Тонев, началник на Отделението по медицинска онкология и пневмология в КОЦ-Пловдив, д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, член на УС на БЛС, д-р Кремена Пармакова– началник отдел Надзор на заразните болести към Министерство на здравеопазването, Лили Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката и представителят на Коалиция HPV – вирусологът проф. д-р Радка Аргирова. Модерира Елена Цонева – Папуджиева от Портал на пациента.

"Ваксините са едно от най-големите постижения на общественото здраве за всички времена. Те не само контролират, но почти изкореняват редица инфекциозни заболявания, широко разпространени в миналото. Когато говорим за ваксини и ваксинопрофилактика, говорим за здраве. А когато става дума за здраве, това е въпрос на култура и цивилизационен избор – изборът, който определя бъдещето на нашата общност. Затова профилактиката и информираността са наш приоритет, като активно подкрепяме кампании и програми, целящи постигането на глобалните цели за елиминиране на рака на маточната шийка. За съжаление, ниското ниво на покритие на националната програма в България води до трагични последствия – всеки ден губим две жени от заболяване, което е напълно предотвратимо чрез ваксинация, изтъкна Милена Органджиева.

Д-р Пармакова обърна внимание на мисията и изпълнението на Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка: 

"Основната цел на Националната програма за първична профилактика на рак на маточната шийка е да се ваксинират срещу HPV момичета от 10 до 14 ненавършени години. На фона на ниското ваксинално покритие в последните години, от януари до август тази година имаме 30% ръст на обхванатите с първа доза момичета от 10 до 14 г. Ако за цялата 2023 г. имаме 2892 момичета с първа доза ваксина срещу HPV, то за осемте месеца на 2024 г. те са 3661. Сега повече родители обръщат внимание на профилактиката на рака на маточната шийка, повече родители вярват на ваксинопрофилактиката и искат да защитят своите деца".

Какви са митовете за ваксинацията срещу HPV и какво е реалното положение разкри проф. Стефан Ковачев: 

"Мит е, че деветвалентната ваксина срещу HPV е нова и недостатъчно изпитана. Напротив, тя се прилага в света от 2015 г. и е достатъчно изпитана. С нея са ваксинирани милиони хора и продължават да се ваксинират. Мит е, че, след 14-годишна възраст няма смисъл да се ваксинираш. Всяка жена и всеки мъж може да се ваксинира през целия си живот и пак ще има полза. Добре е обаче преди това жената да си направи изследване дали е носител на инфекция с HPV и с кои генотипове на вируса. Защото ваксината не лекува, а само предпазва от инфекцията с човешки папилома вирус. Дори да си носител на един или два генотипа, е добре да се ваксинираш, защото така ще се предпазиш от останалите 8 или 7 генотипа в състава на ваксината".   

Г-жа Лили Асенова, председател на Национално сдружение за профилактика на рака на шийката на матката, сподели:

"Хората не знаят колко тежки последствия има инфектирането с HPV и че това може да се избегне с ваксина. Ракът, който HPV предизвиква, води до големи физически и психически страдания на потърпевшите и на техните семейства. От друга страна, това е загуба на човешки ресурс за обществото, защото болният не е пълноценен, а и разходите за лечението тежат на здравния фонд. Аз съм видяла на собствен гръб до какво води човешкият папилома вирус и и веднага се ваксинирах, когато у нас вече беше налична първата ваксина срещу HPV."

„В България само общопрактикуващите лекари се занимават с ваксинопрофилактика, с превенция на заболявания.  Специално ваксината срещу HPV би могла да предпази в бъдеще днешните деца от развитието на тежки ракови заболявания, от инвалидизация, от загуба на детеродните способности, а понякога и от летален изход. Статистиката показва, че 8 от 10 жени ще срещнат през живота си човешкия папилома вирус.  Затова ние, общопрактикуващите лекари, се опитваме да обясняваме на родителите колко е важно да защитим децата им и да поставим тази ваксина. Надяваме се и лекари от други специалности да се включат в процеса на разясняване защо е нужна ваксинацията срещу HPV, за да увеличим все още много ниското ваксинално покритие в България“, призова д-р Николова.

По повод стартирането на кампанията бяха изнесени актуални данни от България за икономическа тежест на HPV-свързаните ракови заболявания.

"В днешно време най-засегнатата възрастова група от рак на маточната шийка са момичета и жени от 15 до 45 години – най-активните жени във фертилна възраст.  Това са нечии дъщери, майки, съпруги. А медицината не е напреднала много в лечението на авансирал рак на маточната шийка, с какъвто непрекъснато се сблъсквам. Недоумявам защо хората не се ваксинират и не отделят 15 минути годишно за един профилактичен преглед. Данни от скорошно проучване за икономическата тежест на рака на маточната шийка по света показват, че директните разходи за заболяването са 17,68 милиона евро. А емоционалните загуби са неизмерими“, съобщи д-р Тонев.

"Предлагаме да се промени името на програмата – да стане Национална програма за ваксинопрофилактика на всички свързани с HPV заболявания. По този начин в целевата група ще влязат не само момичетата, но и момчетата от 10 до 14 ненавършени години в новата национална програма за ваксинопрофилактика, която ще стартира през 2025 г. със срок от 4 години. Защото и мъжкият пол страда от злокачествени заболявания, причинени от HPV,“ коментира проф. Аргирова, член на Коалиция HPV.  За пореден път проф. Аргирова обясни, че няма възрастово ограничение за поставяне на ваксината срещу HPV и при нея не се получават грипоподобни симптоми. Тя не е жива ваксина, а съдържа само обвивката на вируса, което я прави напълно безвредна.

Националната информационна кампания "Вие сте герой за Вашето дете, днес и завинаги!" ще продължи  в социалните мрежи,  с билбордове в страната, реклама в Метрото, информационни материали за родители, както и с образователен радио клип с гласа на Мария Илиева. През юли 2024 г. стартира информационният сайт www.stophpv.bg, който предоставя надеждна и обширна информация за HPV, свързаните с вируса заболявания и възможностите за превенция. Сайтът е насочен към широката общественост, като предлага полезни ресурси както за хората, които искат да се предпазят, така и за родителите, които се интересуват от това как да защитят своите деца.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна