Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канада близо до четвъртфинал за Купа "Дейвис"

Шаповалов (вляво) и Оже-Алиасим донесоха победата на Канада над Финландия.
Снимка: БТА

Канада е близо до класиране във финалната осмица на турнира за Купа "Дейвис". 

"Кленовите листа" постигнаха убедителна победа с 3-0 над Финландия в група "Д", след като Денис Шаповалов и Феликс Оже-Алиасим спечелиха мачовете си на сингъл, преди да триумфират и на на двойки.

Шаповалов победи Иро Васа със 7:6(2), 6:2 в Манчестър, докато Оже-Алиасиме надделя над Ото Виртанен с 6:2, 6:3. След това Шаповалов и Оже-Алиасим надделяха Виртанен и Хари Хелиоваара с 6:2, 7:5 на двойки, за да завършат двубоя и да вземат реванш за миналогодишното поражение от Финландия.

"Всички са в добро настроение, това е много добре", каза Оже-Алиасим.

Шампионите от 2022 година могат да преминат към следващата фаза, без да играят друг мач, в зависимост от изхода на други сблъсъци през следващите два дни преди мача им с Великобритания в неделя.

Австралия постигна победа с 3-0 над Чехия във Валенсия, като Танаси Кокинакис започна деня с успех с 6:2, 6:7(2), 6:3 срещу Якуб Меншик.

Австралия увеличи преднината си до 2-0, когато Томаш Махач се оттегли след само шест минути в двубоя срещу Алексей Попирин поради контузия. Чехът преди това беше принуден да се оттегли и по време на загубата си от Карлос Алкарас (Испания) по-рано през седмицата.

Махач, носещ превръзка на десния си крак, изигра само девет точки, преди да поиска медицинско прекъсване и след това даде знак, че повече не може да продължи.

Матю Ебдън и Макс Пърсел победиха Меншик и Адам Павлашек с 6:4, 6:2 на двойки.

Германия победи Чили също с 3-0 в двубой от група "C", благодарение на победи в Чжухай в два сета на Максимилиан Мартерер срещу Томас Бариос Вера с 6:1, 6:3 и на Яник Ханфман над Алехандро Табило със 7:5, 6:4, както и на двойки на Тим Пуц и Кевин Кравиц над Матиас Сото и Бариос Вера с 6:1, 6:3.

Германия вече е пред САЩ, Словакия и Чили в класирането.

В Болоня Нидерландия спечели срещу Бразилия с 2-1, след като Уесли Коолхоф и Ботик ван де Зандсхулп триумфираха на двойки над Рафаел Матош и Марсело Мело с 6:4, 7:6(5) в група "А".

16-е нации са разделени в четири групи в Манчестър, Болоня, Валенсия и Чжухай, като първите два тима от всяка група продължават на финалната осмица на Купа "Дейвис", която ще се проведе в Малага (Испания) през ноември.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна