Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Холерата не е ваксинопредотвратимо заболяване, категоричен е проф. Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: В страната ни няма холерни бактерии

Има три регистрирани ваксини за холера, но цялото население у нас след 70 - та година е ваксинирано срещу болестта

Проф. Тодор Кантарджиев - Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции
Снимка: Личен архив

"В момента в страната няма нито вибрионни холерни токсични бактерии, нито трябва хората масово да се ваксинират, съобщи за БНР проф. Тодор Кантарджиев - бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Проф. Тодор Кантарджиев е от малцината учени у нас, който в научната си дейност е работил години наред с причинителя на холерата като микроорганизъм, като още преди 40 години е доказал един уникален епидемиологичен факт - когато холерния вибрион е в някои протозои - едноклетъчни микроорганизми, не може да бъде унищожаван от бактериофагите - това са вирусите по бактериите, които пречистват водите от опасни микроби.

"140 хиляди души умират всяка година от холера в света, а боледуват между 1,5 и 4 милиона души, но това е в развиващите се държави, където няма здравеопазване и няма нормална канализация и хранене.

Няма никакви основания за притеснения за масово разпространение на холера у нас.

Случаят със заразения индийският гражданин у нас е станал известен и доказан след предоставяне на материал за изследване.

Гражданинът е бил продължително време в родната си страна, колегите от частна лаборатория много точно са определили вида на микроба при него и веднага са докладвали по системата за оповествяне в Столичната здравна инспекция.

При този пациент най-вероятният холерен вибрион е 01 Угава, той и лицето, с което са били в близък контакт, и сега са изолирани и не представляват опасност за общественото здраве, защото са излекувани.

Този човек няма типичната изява на заболяването, което е свързано с многократни и болезнени диарийни изхождания. Той е имал много лека клинична картина, поясни проф. Кантарджиев.

По думите му с холера можеш да се заразиш с нечиста вода, с фекално замърсяване, с нечисти ръце и нечиста храна може да се заразиш през устата, като по-ситият човек може по-лесно да се зарази, защото ако си гладен, в стомаха ти има киселина, към която холерните вибриони са чувствителни към солната киселина.

Предпазването срещу холера е чрез използването на чиста питейна вода, висока хигиена на ръцете, особено след ползване на обществени тоалетни. Предаването става по фекален път основно.

"Наводненията в съседните ни държави като Румъния, Полша, Чехия, както и наличието на воден режим в някои от българските населени места не би могло да предизвика холера у нас, защото водата ни се пречиства и хлорира, а хората в районите с воден режим могат да ползват бутилирана вода или да изваряват или филтрират водата от чешмата.

Така че, не очаквам нови случаи на холера или заразяване на водоизточниците, защото въпреки валежите и снижване на качеството на питейната вода, тя все пак тя се контролира от РЗИ и се хлорира.

Пет вече са жертвите на наводненията в Румъния

Наводнения причиниха щети и взеха жертви в Централна и Източна Европа

Много е важно да се каже, че няма рискови групи към това заболяване, защото то е от групата инфекциозни болести, които не зависят от общото състояние на организма

Тоест могат да се заразят и хора с висок имунитет и хора имунокомпроментирани - точно такъв е случаят с индийския гражданин у нас - той е бил с добър имунитет.

Холерата не е ваксинопредотвратимо заболяване, каквото е морбилите, например каза още проф. Кантарджиев. 

"През 70 - те години у нас се налага масова ваксинация инжекционно срещу холера на цялото българско население. Но всъщност холера в нашата страна не се допуска, тогава има сериозна организация на държавно ниво. Заплахата идва от случаите на холера в Одеса, в бившите съветски републики, и тъй като не се разбира веднага там каква е инфекцията, доста хора се обезводняват и умират. Но в нашата страна се реагира веднага, закупуват се тонове хранителни среди за холера, РЗИ тата се запасяват с готовност за холера, но холерата не идва у нас, припомни микробиологът.

"До момента СЗО е признала и има налични три перорални ваксини срещу холера, които обаче се ползват главно в Африка, Азия и Южна Америка.

У нас няма нужда от масова ваксинация нито на бебета, нито на малките деца, нито на възрастните хора срещу холера, защото няма болест в нашата страна, категоричен е проф. Кантарджиев.

"Лечението на холерата изисква на пръво място бързо оводняване на организма с вода и соли, след това прием на антибиотик, за да се унищожи инфекцията. Симпотмите са чести диарийни воднисти изхождания над 10 на ден, човек отпада веднага, като може да се стигне до 10 -20 - 30 литра загуба на течности на ден".

Болният може да се изолира в инфекциозно отделение, ако е в домашни условия, е важно той да си мие ръцете често след тоалетна, хората около него също да си мият ръцете редовно, не е нужно да си поставят маска на лицето. Но е желателно да не си пипат лицето, устата, за не си предадат вируса, ако не са си почистили ръцете щателно. Да не се ползват общи съдове за питейна вода.

Преди дни проф. Кантарджиев участва в Национален конгрес по клинична микробиология и инфекции в столицата. Основните теми са - инфекциите, ваксините, опасните заболявания, микробната резистентност, имунния отговор при инфекциозните заболявания, като проф. Кантарджиев се включва активно в дискусиите за "Честите инфекциозни причинители на превмонии, придобити в обществото".


Още по темата слушайте в звуковия файл.

 

Очаквайте продължение по темата в подкаста на БНР "В центъра на системата"

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени