Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Говори... Дора Габе" – дъщерята на Добруджа с теменужения поглед

Изидора Пейсах Габе се ражда през 1888 г. в Княжество България. Поетесата с теменужен поглед е дъщеря на българския журналист и общественик от руско-еврейски произход Петър Габе – един от най-големите чифликчии в Добруджа, който след Междусъюзническата война и анексирането на Южна Добруджа от страна на Румъния, се заселва в София, отдавайки се активно на Добруджанския въпрос.

Дора Габе започва да формира своя поетичен език още в ученическите си години, а "Пролет" е нейното първо публикувано стихотворение в списание "Младина" (1900 г.).

Младата поетеса следва естествени науки в Софийския университет, завършва френска филология в Женева и Гренобъл, обикаля Европа със съпруга си проф. Боян Пенев или самостоятелно във връзка с преводаческата си дейност, като създава контакти в Полша, Германия, Швейцария, Австрия, Чехия, Франция, Англия. През 1922 Дора Габе е сред учредителите на Българо-полския комитет, както и на Българския ПЕН-клуб.

През 20-те и 30-те години Дора Габе изнася в България и зад граница сказки по проблемите на българската литература, отделяйки специално внимание на съдбата на Добруджа, с чиито земя и небе поетесата се чувства неразривно свързана до края на дните си.

През 1908 година Дора Габе издава първата си стихосбирка с нежното заглавие: "Теменуги". В нея живот, смърт, любов, тъга и самота се преплитат в духа на една епоха, в която най-яркото присъствие в литературния живот на България е това на поета Пейо К. Яворов. Именно символистът от кръг "Мисъл" оставя дълбок отпечатък в младата поетична душа на Дора Габе, формира нейното писателско мислене, а образът му изпълва цялото ѝ творческо битие.

Поезията на Дора Габе придобива екзистенциален, философски оттенък, при който тишината е сгъстена, времето – неспокойно, светът е тайна.

В произведенията за деца, които пише, Дора Габе е искрена, ясна, смешна и мъдра по детски. Очите, с които замислено прозира глъбините на живота, са открити и засмяни, когато се обърнат към света на малките читатели.

Освен многобройни стихотворения за деца Дора Габе написва повестта "Малкият Добруджанец", вдъхновена от своето щастливо детство в Добруджа, романа за юноши "Мълчаливи герои", както и белетристичната споменна книга "Някога".

През целия си живот Дора Габе се занимава активно с преводаческа дейност. Превежда от полски, чешки, руски, френски и гръцки, а самото нейно творчество е превеждано в Австрия, Аржентина, Великобритания, Виетнам, Германия, Гърция, Канада, Куба, Ливан, Перу, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна, Франция, Чехия.

В тази серия на "Говори..." ще чуете гласа на Дора Габе, съхранен в Архивния фонд на БНР. За непримиримата и вечна поетеса, за нейната отдаденост към Добруджанския въпрос, доживотното приятелство с Елисавета Багряна, наследството, което оставя в литературния живот на София, говорят поетите Найден Вълчев и Матей Шопкин, литературният критик Благовеста Касабова, поетесата и преводачка Надя Попова, председателят на СБП Боян Ангелов и уредникът на "Дом Дора Габе" с музейна експозиция към СБП Добрин Добрев Финиотис.

Гледайте:

Във видео подкаста "Говори..." екипът от дирекция "Дигитални програми" на БНР представя интересни, любопитни и по-слабо коментирани моменти от живота и дейността на най-известните български интелектуалци, чуваме и гласовете на тези личности, които се съхраняват в Архивния фонд на БНР.

Целта на поредицата е да обогати информираността на широката общественост за тях и да бъде полезна както за образователната, така и за обучителната дейност в средното и висше образование у нас.

Епизодите се излъчват два пъти месечно, във вторник (всеки първи и трети вторник на месеца), от 20:30 ч. в YouTube канала на БНР.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна