Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фармацевти готвят протест заради законови поправки да се продават лекарства през вендинг машини

Българските фармацевти са в протестна готовност във връзка с приетия на първо четене в парламента проект на ЗИД на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина свързан с продажбата на лекарства чрез автомати.

Това съобщават от Управителния съвет на Български фармацевтичен съюз (БФС), Асоциация на собствениците на аптеки (АСА), Национална аптечна камара (НАК), Инициативен комитет от магистър-фармацевти (ИКМФ) и Национална аптечна браншова организация (НАБО).

Поводът са промените в Законопроект за изменение и допълнение на Закон за лекарствените продукти в хуманната медицина, реф. № 50-454-01-34, внесен от Костадин Костадинов и група н.п., приет на първо гледане на 12.09.2024г.

"На безпрецедентна среща в събота, 14.09.2024 г., на която присъстваха представители на всички централни органи на БФС, председателите на  Регионалните фармацевтични колегии, представители на Асоциацията на собствениците на аптеки, Националната аптечна камара, Инициативен комитет от магистър-фармацевти и Национална аптечна браншова организация, всички изразихме възмущението си от дискусията в пленарната зала провела се по време на първо четене на ЗИД на ЗЛПХМ и сериозното си притеснение за опасностите, които виждаме, ако законът се приеме в този вид.


Народни представители открито заговориха, че предвиждат отпускане на лекарства по лекарско предписание чрез автомати извън територията на аптеката! Това би било прецедент с непоправими и необратими последици за сигурността и здравето на пациентите, като по този начин ще се влоши достъпа на пациентите до лекарствени продукти и фармацевтични грижи. Законопроектът в този вид няма да реши нито един от проблемите в лекарствоснабдяването, напротив ще задълбочи настоящите и има потенциала да отвори нови.

С настоящето всички ние категорично се противопоставяме на приемането на ЗИД на Закон  за лекарствените продукти в хуманната медицина 50-454-01-34, внесен от Костадин Костадинов и група н.п., в първоначалния проект и настояваме за неговото допълнение и преработка с участието на представители на експертите в лекарствоснабдяването, това пишат от съсловните организации до медиите. 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна