Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветана Манева с приза на София за изключителни постижения и принос в националната култура

10
Кметът на София Васил Терзиев връчва „Специална награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура“ на актрисата Цветана Манева.
Снимка: Ани Петрова

Неподражаемата актриса Цветана Манева е тазгодишният носител на наградата на София за цялостно творчество и за изключителните ѝ постижения и принос в националната култура.

Призът ѝ бе връчен лично от столичния кмет Васил Терзиев на стилна церемония в Софийската градска художествена галерия.

"Много ми е вълнуващо и особено, настъпва един момент на лек смут, след това на възторг. Но за мен е много особен моментът, в който най-много признание, най-много откровено отношение към мен има в един период, на който казват "финал на живота", но аз наричам себе си "особен случай" и успявам да събера толкова сили и да се радвам на това, че съм на 80 години. И да ви призная, станах лакома. Сега искам още. Пожелавам го и на вас", каза актрисата.

Тази вечер Столичната община раздаде наградите си за ярки постижения в областта на културата през 2024 г. Празникът е точно на 17 септември когато православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов.

А София означава мъдрост. Мъдрост, която не говори, но помага, защото черпи силата си от вярата, надеждата и любовта. И ги дарява на света.

На този ден и столицата ни отбелязва за пореден път своя празник - на Света София и нейните три дъщери.

Ето и останалите победители в отделните категории.

За Критика и журналистика в областта на културата наградата отива в ръцете на: доц. Деян Статулов – за книгата му "(Пре)поръчани филми. Пропагандни практики в българското игрално кино (1944 – 1989)". Призът му бе връчен от генералния директор на Българското национално радио Милен Митев.

Арх. Ирена Белчева и арх. Андрей Хоткевич получиха наградата за архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда в София за ремонта и преустрйството на "Халите".

Доц. Анна Пампулова и носителят на наградата за танцово изкуство за хореографията, танцовата концепция и режисурата на спектакъла "Тракийски танци".

Наградата за кино отиде в ръцете на Стефан Командарев за игралния му филм "Уроците на Блага".

Виктор Топалов получи наградата за литература за книгата си "Кварталът на писателите:Пътеводител на "Бохемска София".

Призът за фолклорни сценични изкуства се озова в ръцете на женския хор "Ваня Монева" – за концерта им "30 години хор Ваня Монева".

Стоян Радев получи наградата си за театър заради режисурата му на пет спектакъла в различни столичнитеатри през тази година.

За постиженията в музиката през 2024 призът взе Надя Сотирова и екипа на къща музей "Панчо Владигеров"  за цикъла концерти"По Владигеровски".

Наградата за визуално-пластични изкуства бе присъдена на Галина Димитрова – Димова за международна ѝ изложба съвременно изкуство, озаглавена "Като шепот (Поетично политическо)".

Призът на София за жудожествена фотография отиде при Радослав Свирецов за благотворителната му изложба "Купи изкуство, дари бъдещена дете".

Галина Борисова и Теодора Попова пък са носителките на наградата за Съвременни перформативни и мултижанрови изкуства за танцовия им спектакъл "Есмералда и Раймонда".

И още една специална награда, тя е на журито, за да отличат специално и извънредно постижение в областта накултурата. Призът на Столичната община е за Захари Карабашлиев.

Така София за пореден път доказа, че подкрепя творците и тазисъзидателност, която превръща творческата енергия в изкуство. Изкуство, коетовдъхновява, възпитава, което утвърждава общочовешки ценности и е в състояние дапромени света и нас.

Генералният директор на БНР Милен Митев връчва наградата „Критика и журналистика“ на Деян Статулов (вдясно).

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна