Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Легендарният италиански нападател Салваторе Скилачи почина тази сутрин на 59 години

Джорджа Мелони за Тото Скилачи: Напусна ни футболна икона

Салваторе "Тото" Скилачи ос екипа на Ювентус през 90-те години на миналия век.
Снимка: АП/БТА

"Напусна ни една футболна икона, човек, който влезе в сърцата на италианците и любителите на спорта по света" - това заяви премиерът на Италия Джорджа Мелони по повод кончината на футболната звезда Салваторе "Тото" Скилачи. Голмайсторът на Световното първенство по футбол в Италия през 1990 година почина на 59-годишна възраст тази сутрин.

Легендарният италиански нападател от 90-те години на миналия век беше диагностициран с рак на дебелото черво през 2022 година, а наскоро състоянието му се влоши и беше приет в болница в Палермо на 7 септември в тежко общо състояние.

"Той накара цяла една нация да мечтае по време на магическите вечери на Италия '90", написа от един от бившите клубове на нападателя - Интер.

"Ние в Ювентус имахме щастието да бъдем развълнувани от него още преди онова невероятно лято от 1990 година, когато цяла Италия бе в плен на неговите енергични празнувания на гол", заявиха от Ювентус, където Скилачи играе между 1989 и 1992.

Своята почит към Скилачи изрази и президентът на ФИФА Джани Инфантино. "Скъпи Тото Скилачи, ти бе крал, който започна своя път от народа и никога не загуби връзката си с обикновените хора въпреки постигнатото величие. Където и да си, събуди се и тичай. А междувременно ние ще си пеем песента на "магическите нощи" от Мондиала в Италия", публикува Инфантино в социалните мрежи.

От Италианската футболна федерация обявиха, че във всеки мач в страната до края на седмицата ще бъде запазен минута мълчание. Играчите на Интер ще носят черни ленти в днешния си двубой с Манчестър Сити от Шампионската лига.

Тото Скилачи e родом от Палермо, бивш нападател на Месина, Ювентус, Интер и Джубило Ивата в Япония.

Скилачи има седем гола в 16 мача за националния отбор на Италия. Шест от тях той отбеляза по време на Световното първенство през 1990 година, благодарение на което спечели Златната обувка за голмайстор на турнира. През същата година той финишира на второ място в класацията за Златната топка, изпреварен единствено от Лотар Матеус.

На клубно ниво Тото отбеляза 61 гола в 219 шампионатни срещи за Месина, след което премина в Ювентус. За “бианконерите” реализира 26 попадения в 90 мача в Серия "А". Между 92-ра и 94-та игра с екипа на Интер.

Снимка: АП/БТА

Скилачи, заедно с други прославени италиански футболисти като Франко Барези, Стефано Еранио и други, бе гост в Панагюрище през 2018 година за демонстративен мач между ветераните на България и Италия, като се отличи с пет попадения за победата на "адзурите" с 9:8, припомня БТА.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени