Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски град – блокиран от крипто пирати, искат откуп!

Снимка: Reuters

Криптокомпанията "Unicoin" е съобщила за достъп през системите за управление. Така много от служителите и не са имали достъп до акаунтите и паролите си. В доклад, публикуван от компанията до фондовата борса, се посочва, че атаката е продължила четири дни, през които нападателят е имал пълен контрол над сметките. Все още не е ясно какво е откраднал и каква информация е била разкрита. Но на този етап няма доказателства, че е откраднал виртуални валути от криптопортфейлите на компанията.

Компанията, специализирана в производството на полупроводници и чипове за американската отбранителна индустрия, също е била подложена на кибератака. Атаката е нарушила дейността на компанията, особено в някои от нейните фабрики и засегнала способността й да изпълнява поръчки. Като контрамярка на тази атака, компанията изолира засегнатите системи и прекратила достъпа до  някои от тях като предпазна мярка. Наложило се е да се търсят и външни експерти по киберсигурност, за да помогнат при разследването и връщането на операциите към нормалното функциониране.

Тайванският университет също е бил под кибератака. От Цифровия иновационен хъб "Тракия" посочват, че хакерите са използвали рядко срещана техника при пробива от типа „задна врата“.

Цял американски град остана блокиран от пирати, които искат откуп. Телефоните и компютрите на служителите в град Флинт, Мичиган, с население от около 80 000 души, бяха прекъснати от атака с искане на откуп. Все още не е определен график за възстановяване на системите и градът може да приема плащания само в брой или чекове за сметки за вода, канализация и данъци, тъй като онлайн системите и системите за кредитни карти не работят.

Наближаващите избори в САЩ показаха, че битката се води не само на полето на посланията. Предизборният щаб на Доналд Тръмп е съобщил, че ирански хакери са успели да проникнат в имейл акаунтите на висши служители в щаба и са откраднали документи, за да се намесят в изборите в САЩ. Сайтът Politico първи съобщи за инцидента, след като анонимен източник започна да им изпраща откраднатите от него документи. Иранските власти отрекоха, но представители на американското разузнаване са потвърдили атаката, съобщи ВВС.

Щабът на Тръмп получил фишинг имейл – съобщение, предназначено да изглежда надеждно, за да накара хората да кликнат върху злонамерена връзка. Тръмп казва, че хакерите са успели да получат само публично достъпна информация, включително за проверката на неговия кандидат за вицепрезидент Джей Ди Ванс. Кампанията на опонента на Тръмп Камала Харис също е била обект на фишинг атака, но неуспешна.

У нас продължават проблемите на близкия до ДБ сатиричен сайт "Ново начало". От Европейския цифров иновационен хъб "Тракия" споделят извода, че атаката тип отказ от услуга като прецедент в България и особено тревожно в предизборна ситуация.

Практиката показва, че този вид атаки срещу политически платформи, парти и други свързани сайтове са често срещани в предизборни периоди в чужбина, но досега не сме ги виждали у нас. Това подчертава необходимостта от повишено внимание и готовност за защита на дигиталната инфраструктура на политическите субекти, казват от Цифровия хъб.

Заради спецификата на атаките бившият министър на електронното управление Божидар Божанов обяви, че ДБ обмислят законодателна инициатива, според която МВР  да съгласува с Министерството на електронното управление действия по отношение на онлайн съдържание. Както и представя в обобщен доклад пред парламента.

У нас през август от цифровия иновационен хъб "Тракия" отчитат и атака към компания за разработка на уебсайтове. Хакерите са имали достъп до административните панели на десетки сайтове и са можели да манипулират съдържанието им.

Съветът – бизнесът да преглежда сигурността на уебсайтовете и системите си, а при работа с външни доставчици да изисква доказателства за сигурността на техните услуги. 

По публикацията работи: Eкип на БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна