Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С България в сърцето… Донка Ангъчева, която с пианото си омагьоса света

                                           "За мен е приоритет – да представям музиката и творчеството на моята родина и на талантливите хора. Това е кауза, която независимо къде се намирам по света, ще бъде винаги с мен…"

Донка Ангъчева – австрийска пианистка със световна солова кариера, силно свързана с родния ѝ Пловдив. Жена, която е съвкупност от талант, упоритост, чар и добро сърце, което раздава на публиката си.

"Когато повярвам в нещо, успявам да заразя всички около мен и затова за мен е важно да създавам красота, да зареждам хората с надежда, да ги правя щастливи", настоява тя.

През 2023 г. е избрана за "Жена на годината" в категория "Изкуство и култура" на Look business awards, които всяка година се раздават във Виена.

Носител е на награди от десетки световни конкурси и е част от суперпрестижната селекция Bösendorfer Artist. Солист е на филхармониите на Виена, Пловдив, Байройт, Фокланд, Еквадор, Орфеус.

На 25 май 2024 г. в най-известната зала за класическа музика в света, дом на Новогодишния Виенски концерт, Донка организира "Гала на българската култура и музика", посветена на 24 май, събирайки заедно едни от най-големите австрийски и български творци. Препълнената зала "Брамс" на Музикферайн е омагьосана от произведенията на Георги Андреев, Милен Кукошкаров и от гласовете на Мария Илиева и Владимир Ампов Графа. Няколко дни културните страници на австрийските вестници, радио, телевизия, пишат със суперлативи за Галата. Всички приходи от концерта, Донка предоставя на фондация "Заедно в час", за да подпомогне равния достъп до образование на всяко дете.

По време на Covid пандемията Донка Ангъчева поде мащабна инициатива в помощ на артистите и в името на изкуството, което, по думите ѝ, трябва да продължи да живее! Проектът ѝ за онлайн концертни филми се превърна в опора за културата в трудното време.

Талантът очевидно няма граници, а дарбата да даряваш е безгранична! Ако стоите за каузата на Донка Ангъчева, то подкрепете я от 1 октомври с вашия глас на специално създадена от БНР платформа, на която всеки ще може да гласува за един от десетте номинирани, чиято дейност и кауза подкрепя. Гласуването продължава до 12 часа на обед на 20 октомври.

А кой от тях ще е "Будител на годината" ще стане ясно на тържествена церемония, която традиционно ще се проведе и излъчи на празничния 1 ноември в ефира на БНР, bTV и партньорски мрежи на водещи български медии.

С любезното съдействие на:



По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени