Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерска среща на обществените медии от Източна Европа се провежда в София

За първи път БНР е домакин на събитието

Ноел Кърън, Габриела Наплатанова и Милен Митев
Снимка: Ани Петрова

Среща на ръководителите на обществените медии от Източна Европа започна в София. Събитието е сред акцентите в календара на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) и за пръв път домакин е Българското национално радио.

Лидерската среща беше открита от генералния директор на БНР Милен Митев, който посочи, че обществените медии в Източна и Западна Европа имат сходни, но все пак различни проблеми и допълни: „Смисълът на срещи като тази е да се учим заедно и да говорим заедно, за да е по-силен гласът ни“. Митев посочи, че изкуственият интелект, който е сред основните теми на срещата, не трябва да се разглежда само като потенциален риск, а и като силно оръжие в борбата с дезинформацията.

Председателят на Съвета за електронни медии Габриела Наплатанова приветства участниците в срещата и на свой ред подчерта, че изкуственият интелект трябва да се използва в борбата срещу дезинформацията и езика на омразата. Наплатанова акцентира върху значението на Европейския законодателен акт за свободата на медиите и подчерта, че EBU търси отговори на належащи въпроси и работи за дигиталната трансформация.

Генералният директор на EBU Ноел Кърън се съгласи с Габриела Наплатанова и обобщи, че в тревожното и динамично време трябва да се откроят три позитивни момента: изкуственият интелект, Европейският законодателен акт за свободата на медиите и дигиталната трансформация.

Лидерската среща обществените медии от Източна Европа ще продължи два дни. В рамките на събитието участниците ще посетят Българското национално радио, а част от гостите ще присъстват на откриването на новия концертен сезон на Симфоничния оркестър на БНР.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна