Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските икономически институти очакват ново свиване на БВП на страната през 2024 г.

Водещите икономически институти в Германия понижиха прогнозата си за 2024 г. и вече очакват свиване на най-голямата икономика в Европа с 0,1%, показват техните есенни прогнози, оповестени в четвъртък, които потвърждават информацията на агенция Ройтерс от по-рано тази седмица.

Това ще представлява свиване на германската икономика за втора поредна година, след като през 2023 г. БВП спадна с 3%, отбелязвайки най-слабото представяне сред големите държави членки на еврозоната.

"В допълнение към икономическия спад, германската икономика е притисната и от структурни промени", посочи пред Ройтерс Джералдин Дани-Кнедлик, ръководител на прогнозите и икономическата политика в икономически институт DIW в Берлин.

"Декарбонизацията, дигитализацията и демографските промени – наред с по-силната конкуренция с компании от Китай – предизвикаха процеси на структурно приспособяване, които намаляват дългосрочните перспективи за растеж на германската икономика", добави тя.

Според есенните прогнози не се очаква икономическият растеж в Германия да се върне в обозримо бъдеще към тенденциите от преди коронавирусната пандемия

"Темпото на растеж е намаляло наполовина в сравнение с периода между финансовата криза (от 2008-2009 г.) и пандемията Covid-19", отбеляза Оливър Холтемюлер от Института за икономически изследвания в Хале (IWH). Той отбеляза, че средният темп на растеж в Германия между 2011 г. и 2019 г. е бил около 1,4%.

Според водещите икономически институти, правителственият пакет за икономически растеж няма да успее да постигне увеличение на производството с 0,5%, за което се казваше, че може да бъде постигнато през следващата година.

"Въздействието (от мерките) ще дойде по-късно и импулсът ще бъде по-мек, отколкото правителството очаква", каза Дани-Кнедлик.

"Бих искал също така да кажа положително, че това е инициатива за растеж, а не краткосрочна програма за икономически стимули. От тази гледна точка правителството очевидно е на прав път", посочи Щефан Кутс, икономист в института в Кил (IfW).

Докато германската икономика се очаква да се свие тази година с 0,1%, водещите институтите прогнозират, че еврозоната като цяло ще нарасне с 1,4%, ускорявайки растежа до 1,6% през 2025 г. и до 1,7% през 2026 г.

Според есенните макроикономически прогнози на водещите институти, инфлацията в Германия ще се забави до 2,2% тази година от 5,9% през 2023 г. и след това ще се движи около границата от 2 на сто,  поставена като цел от Европейската централна банка за следващите две години.

Дори при низходяща инфлация обаче потреблението в Германия остава слабо, тъй като високите разходи за енергия, слабите глобални поръчки и високите лихвени проценти оказват негативно влияние.

Това, което досега беше устойчив пазар на труда, ще започне да усеща въздействието на икономическата слабост. Безработицата се очаква да се повиши тази година до 6,0% от 5,7% през 2023 г., ниво, което не се очаква да бъде достигнато отново до 2026 г., показват прогнозите.

Икономическите институти също така прогнозират, че БВП Германия ще нарасне от 0,8% през 2025 г., което е сериозен спад от предишна прогноза от 1,4%, след като водещата европейска икономика ще се разшири с 1,3% през 2026 г.

Министерството на икономиката включва комбинираните оценки от водещите институтите (Ifo, DIW, IWH, IfW и RWI) в собствените си прогнози, напомня Ройтерс.

Последната прогноза на германското правителство предвиждаше икономически растеж през тази година от 0,3%, но през октомври се очаква актуализирана оценка.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна