Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръщане след 33 години: Иван Пазламачев с изложба в галерия "Астри"

В столичната галерия "Астри" може да разгледате изложбата на Иван Пазламачев.

Първата изложба на Пазламачев в София, след 33 години отсъствие от България, включва около 30 платна, рисувани в последните пет-шест години. Фигуративни, сюжетни, портретни, автопортретни... Всъщност последното е винаги и при всички вярно. Образът на художника се появява или прозира в собствените му произведения, независимо от жанровете в изобразителното изкуство, вълнуващи го в момента. В случая това е смело саморазкриване, което винаги предизвиква възхищение. Предизвиква и самите нас, напомняйки за възможната свободата.

Творческата територия на Иван Пазламачев за последните двадесетина години е натурата. Вървял е към нея и я е достигнал в зрелостта си, преминавайки през абстракцията и различните актуални течения в живописта.  Но натурата не е търсена като скъсен път към сетивността ни, който иначе бихме нарекли хиперреализъм. Резултат е от честното отношение и високата оценка, както към живописта, така и към публиката, в която в крайна сметка резонира всичко, което се излага в галериите. 


Ето какво споделя авторът по този повод:

"Натура(та).

Някои я боготворят. Други я отричат.

Трети не са сигурни към коя група принадлежат.

Но натурата е навсякъде.

Около нас, във нас.

Неизбежна.

Тези, които я боготворят

и тези, които я отричат,

стигат до позицията си

по индивидуален път и причини.

Това е естествено.

Но тези причини и път са обусловени от,

и подложени на,

не индивидуално влияние,

а на колективно. Външно.

Това не е естествено.

Разликата между трите групи

се изразява в това, колко

и каква важност отдават

на колективния, външен натиск.

На колективното влияние.

И творим."


Иван ПАЗЛАМАЧЕВ е роден в Ямбол през 1968 г.

През 1987 завършва  Средното специално художествено училище за приложни изкуства в София. Още като ученик, през 1986, прави първата си самостоятелна изложба в родния град, която включва живопис и скулптура.

Съвсем млад, в зората на демокрацията, Иван напуска България.

През 1990 е в Германия, където организира две свои изложби, а в 1991 вече е САЩ, където живее и работи и до днес. Установява се в Ню Йорк и бързо навлиза в артистичните среди. В периода 1992-1995 завършва колежа "Сънбридж“ в Ню Йорк. Започват да излагат негови картини, участва в артистични резиденции, печели награди за високи постиженив, в шоута и артистични стипендии. През 1995 е първата му самостоятелна изложба в САЩ, даваща начало на десетки и десетки негови групови и самостоятелни изяви в Ню Йорк, Ню Джърси, Флорида, Маями, Калифорния, Лос Анжелис и  т.н.т. Но връзката му с континента не е изоставена - излага по малко в Италия, Франция (Салона), в Германия (БКИЦ), многократно в Ямбол, а от 2017 участва и в годишните изложба на галерия „Астри“ ФОРМАТ 30/30 и веднага е забелязан от артистичните и колекционерски среди.

През 2002, след конкурс е приет в Профсъюза на сценичните работници в САЩ,и от тогава работи само за театрални постановки на Бродуей. По покана на сценографите рисува авторски произведения за два спектакъла през 2018 и 2022 в Ню Йорк.

Пет от албумите на американския саксофонист Стив Слейгъл са с обложки на Иван Пазламачев.

В Лунния Кодекс, Codex Nova - изстрелян на 15 февруари, кацнал на Южния полюс на Луната на 22 февруари 2024 г., чрез SpaceX Falcon 9/ GLL Lunaprise/ NanoFiche/ Intuitive Machines – Odysseus – програмата на НАСА за предаване и съхраняване на културното наследство на земляните, са включени 14 негови картини. Две от тях бяха изложени във ФОРМАТ 30/30 миналата година, а другите 10 Пазламачев показва сега в България, в първата си самостоятелна софийска изложба.

Изложбата продължава до 18.10 2024 година в галерия "Астри",ул."Самуил" 34, София.



Снимки: Ани Петрова



По публикацията работи: Ани Петрова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени