Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първата дама президент на Мексико встъпи в длъжност

Част от церемонията по встъпване в длъжност на Клаудия Шейнбаум.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Клаудия Шейнбаум положи клетва във вторник и така стана първата дама президент на Мексико, което е раздирано от гангстерско насилие и икономическа несигурност заради спорни реформи, одобрени от нейната мощна управляваща партия, предаде АФП.

Насред възгласи "Да живее Клаудия! Да живее Мексико!" 62-годишната бивша кметица на столицата Мексико Сити положи клетва в Конгреса в присъствието на чуждестранни гости, сред които първата дама на САЩ Джил Байдън.

Пред депутатите тя заяви, че за първи път "жените са пристигнали под формата на съдба на нашата красива нация".

Привържениците ѝ се събраха още призори, за да честват встъпването в длъжност на новия лидер на най-многолюдната испаноговоряща страна, която е имала 65 президенти мъже от независимостта си.

"Не идва сама, а с всички жени от Мексико", заяви Шейнбаум на основния площад в столицата, след като премина през индиански ритуал по пречистване.

Шейнбаум встъпва в длъжност в разгара на полемика, предизвикана от реформата на съдебната система, одобрена и обнародвана от нейния предшественик. Тя е почти уникална в света и предвижда от юни следващата година съдиите в Мексико да се избират чрез всенародно гласуване.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени