Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проучване на Ройтерс: ЕЦБ ще понижи лихвите с по 25 пункта през октомври и през декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка ще намали депозитната си лихва с 25 базисни пункта на следващото си заседание на 17-и октомври и отново на срещата през декември, тъй като сега вижда по-бърз спад в инфлацията в еврозоната, според 90% от икономистите, анкетирани от агенция Ройтерс.

При подобна анкета през миналия месец едва 12% от анкетираните икономисти прогнозираха ново намаление на лихвите през октомври. Повечето от тях обаче бързо промениха мнението си в посока съкращение на лихвите ставки както през октомври, така и на последното заседание на ЕЦБ за годината през декември, след като инфлацията в еврозоната през септември падна под 2%. В същото време някои членове на Управителния съвет на ЕЦБ, включително президентът на банката Кристин Лагард, намекнаха, че този месец предстои ново лихвено намаление.

"Последните развития засилват нашата увереност, че инфлацията ще се върне своевременно към целевото ниво от 2%. Ще вземем това предвид на следващата ни среща за паричната политика през октомври", каза Лагард по време на изслушване в Европейския парламент през миналата седмица.

За последните шест месеца икономистите прогнозираха преди време общо три намаления на лихвата по депозитите с по 25 базисни пункта всяко в рамките на тази година, но сега вече очакват четири такива понижения.

Над 90% от икономистите (70 от 75 от респондентите), казаха в анкета на Ройтерс, проведена между 2-ри и 8-и октомври, че очакват ЕЦБ да намали лихвения процент по депозитите за втора поредна среща с 25 базисни пункта следващата седмица, с което тя ще достигне 3,25%. Едва петима от анкетираните не прогнозират промяна на предстоящото заседание. Миналия месец само около 12% от анкетираните икономисти (9 от 77) прогнозираха намаление през октомври.

Според 68 от анкетираните от Ройтерс 75 икономисти, централната банка на еврозоната ще намали отново депозитната си лихва с 25 пункта до ниво от 3,00% на срещата през декември, което е в съответствие с пазарните очаквания.

Мнозина от тях посочват, че подобно по-нататъшно понижение на лихвите ставки ще се дължи както на по-ниската от очакваното инфлация, така и на слабия икономически растеж, който ще остане под тренда и през следващата година.

Над 55% от анкетираните икономисти (41 от 72) прогнозират, че ЕЦБ ще намали още на два пъти депозитната лихва до ниво от 2,5% през първите тримесечия на следващата година и дори още на два пъти по-късно през 2025 г.

Според същото проучване, инфлацията в еврозоната, която спадна миналия месец до 1,8% (под целевото ниво от 2%), ще се повиши слабо и и ще достигне целта от 2% на ЕЦБ през следващото тримесечие, като ще остане на това ниво поне до 2027 г. Миналия месец икономисти очакваха инфлацията да достигне нивото от 2%, но на по-късен етап през 2025 г.

Основната инфлация (без цени на храни и енергия) обаче ще остане висока през това тримесечие и средно на ниво от 2,7%, където беше през септември, преди постепенно да се забави през следващата година.

Въпреки скорошните проучвания за бизнес активността в еврозоната (т.нар. PMI индекси), които предполагат по-нататъшно икономическо забавяне, анкетираните от Ройтерс икономически очакват икономиката на еврозоната да нарасне с прилични темпове през следващата година.

Според тях БВП на еврозоната ще нарасне с 0,2% през настоящото тримесечие в съответствие на темпа от второто тримесечие, като ще отбележи среден ръст от 0,7% през тази година, преди да се ускори до 1,2% през 2025 г. и 1,4% през 2026 г.

Въпреки това растежът в Германия, най-голямата икономика в Европа, стагнира през последното тримесечие, след като се сви с 0,1% през второто тримесечие и ще се увеличи с едва 0,1% през това тримесечие, сочат резултатите от последната анкета на Ройтерс. Според икономистите, БВП на Германия ща нарасне с 0,8% през 2025 г. и с 1,3% през 2025 г.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна