Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ търсят начини за премахване на господството на Google в онлайн търсенето

операционна система Android на Google
Снимка: Ройтерс

Министерството на правосъдието на Съединените щати проучва възможността да ограничи технологичния гигант Google в отговор на скорошно решение, което признава компанията за виновна за поддържане на незаконен монопол в онлайн търсенето.

Американските власти обявиха, че могат да поискат от съдия да принуди Google на компанията-майка Alphabet да се откаже от части от бизнеса си, като браузъра Chrome и операционната система Android, които, според тях, се използват за поддържане незаконен монопол в онлайн търсенето, съобщава Ройтерс.

В значимо дело през август съдия установи, че Google, която обработва 90% от интернет търсенията в САЩ, е изградила незаконен монопол. Предложените мерки на Министерството на правосъдието имат потенциала да променят начина, по който американците намират информация в интернет, като същевременно се свият приходите на Google и се даде на конкурентите ѝ повече пространство за растеж.

"Пълното отстраняване на тези вреди изисква не само прекратяване на контрола на Google върху разпространението днес, но и гарантиране, че Google не може да контролира разпространението утре“, посочи Министерството на правосъдието.

Предложените корекции също така ще имат за цел да ограничат господството на Google в миналото от разширяване на разрастващия се бизнес с изкуствен интелект, казаха прокурорите.

Министерството на правосъдието може да поиска от съда и да прекрати плащанията на Google за предварително инсталирана или настройка на търсачката по подразбиране на нови устройства.

Google направи годишни плащания от цели 26,3 млрд. долара през 2021 г. на компании, включително към Apple и други производители на устройства, за да гарантира, че неговата търсачка остава стандартната за смартфони и браузъри, запазвайки силния си пазарен дял, напомня Ройтерс.

Google, която планира да обжалва решението, посочи в публикация в корпоративен блог, че предложенията са "радикални" и каза, че "надхвърлят конкретните правни проблеми в този случай".

Компанията твърди, че нейната търсачка е спечелила потребителите с качеството си, добавяйки, че е изправена пред силна конкуренция от Amazon и други сайтове, както и че потребителите могат да избират други търсачки за свои стандартни.

Четвъртата по големина компания в света с пазарна капитализация от над 2 трилиона долара, Alphabet е под нарастващ правен натиск от страна на конкуренти и антитръстови органи.

В отделно дело в понеделник американски съдия постанови, че Google трябва да отвори своя доходоносен магазин за приложения (Google Play store) за по-голяма конкуренция, включително предоставяне на приложения за Android от конкурентни източници. Google също така води дело срещу Министерството на правосъдието, което иска разпадането на неговия бизнес за уеб реклама, посочва Ройтерс.

Като част от усилията си да предотврати разпространението на господството на Google в областта на изкуствения интелект (ИИ или AI), Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че може да се стреми да предостави на конкурентите индексите, данните и моделите, които използва за търсене в Google и функции за търсене, подпомагани от AI.

Прокурорите също така могат да поискат ограничаване на Google да сключва споразумения, които ограничават достъпа на други AI конкуренти до уеб съдържание и позволяване на уебсайтове да се откажат от Google, използвайки тяхното съдържание за обучение на AI модели.

По този повод Google каза, че предложенията, свързани с AI, могат да задушат сектора.

Очаква се Министерството на правосъдието да внесе по-подробно предложение в съда до 20-ти ноември, докато Google ще има шанс да предложи свои собствени средства за защита до 20-ти декември.

Решението на американския окръжен съдия Амит Мехта във Вашингтон беше голяма победа за антитръстовите органи, които заведоха амбициозен набор от дела срещу големи технологични компании през последните четири години. САЩ също така съдиха Meta Platforms, Amazon и Apple, твърдейки, че незаконно поддържат монополи.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени