Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският гигант Unilever най-накрая напусна Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският гигант в областта на потребителските стоки Unilever приключи в четвъртък продажбата на своето поделение Unilever Russia, присъединявайки най-накрая към други мултинационални компании в напускането на страната след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., предаде Франс прес.

В свое изявление Unilever каза, че е прехвърлила дъщерното дружество на Arnest Group, руски производител на парфюми, козметика и домакински продукти, без да става ясно за каква сума.

Unilever също така посочи, че бизнесът ѝ в близкия съюзник на Русия - Беларус е включен в продажбата.

"Приключването на продажбата слага край на присъствието на Unilever в страната", каза главният изпълнителен директор на компанията Хайн Шумахер. Той добави, че продажбата "включва целия бизнес на Unilever в Русия и четирите фабрики в страната".

Въпреки че остро осъждаше нахлуването на Москва в Украйна, Unilever се присъедини към други мултинационални компании, които решиха да продължат дейността си в Русия, предизвиквайки широка вълна от критики.

Отговорът на Киев беше да постави Unilever в списъка на Украйна с "Международни спонсори на войната".

Докато много други чуждестранни фирми напуснаха Русия, Unilever настоя за необходимостта да продължи да доставя на потребителите в Русия храни и хигиенни продукти, произведени в страната.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна