Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленски се срещна с Макрон в Париж

Президентите на Украйна Володомир Зеленски (вляво) и на Франция Еманюел Макрон - Париж, 10 октомври 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски проведе разговори с френския президент Еманюел Макрон в Париж. Визитата му е част от европейска обиколка, която цели да осигури повече подкрепа от Запада преди президентските избори в Съединените щати, предаде АФП.

Зеленски търси военен и финансов тласък за страната си по време на 48-часово пътуване до Лондон, Париж, Рим и Берлин, на фона на опасенията за намаляване на подкрепата, ако Доналд Тръмп стане президент на САЩ следващия месец.

По-рано Зеленски заяви, че е изложил плана си за победа срещу руските сили по време на срещна с британския министър-председател Киър Стармър и генералния секретар на НАТО Марк Рюте.

Украйна е изправена пред най-трудната си зима от началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. Русия нанася удари по енергийната мрежа на страната и напредва по източната фронтова линия.

Планираната среща на съюзниците на Украйна в Германия на 12 октомври беше отложена, след като американският президент Джо Байдън отмени посещението си, за да се фокусира върху заплахата от урагана "Милтън“.

Срещата с Макрон маркира петата визита на Зеленски в Париж от началото на войната. Очаква се тя да потвърди френската подкрепа за Киев в борбата му срещу Русия.

От Елисейския дворец съобщиха, че разговорите със Зеленски ще бъдат възможност за Макрон "да потвърди решимостта на Франция да продължи да оказва, в дългосрочен план и заедно с всички свои партньори, непоколебима подкрепа на Украйна и украинския народ“.

Разговорите се провеждат, след като на 9 октомври Макрон направи изключително необичайно посещение във военен лагер в Източна Франция, чието точно местоположение не беше разкрито. Там той се срещна с част от бригада украински войници, които Франция обучава.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна