Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария преговаря с "Газпром" за допълнителни доставки на руски газ през 2025 г.

Петер Сиярто, унгарски външен министър
Снимка: БТА

Унгария и руският енергиен гигант "Газпром" преговарят за сделка за допълнителни доставки на газ през следващата година за Будапеща, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто пред руската информационна агенция РИА, предаде Ройтерс.

"Вече подписахме едно допълнително споразумение за последното тримесечие на тази година, което покрива допълнителни обеми на конкурентна цена. В момента преговаряме за сделка за следващата година", посочи той пред руската агенция.

През миналата седмица "Газпром" заяви, без да предостави подробности, че е подписал меморандум с Унгария за възможно увеличаване на продажбите на руски газ, напомня Ройтерс.

Днес Петер Сиярто каза още, че меморандумът включва разпоредба за допълнителни споразумения към дългосрочни договори за бъдещи години, които гарантират ценова конкурентоспособност.

Унгария и "Гзпром" също така подписаха сделка миналата седмица, която им позволява да използват напълно газопровода "Турски поток" за доставките за Будапеща на руско синьо гориво.

Тази сделка, каза Сиярто пред РИА, позволява на Будапеща да увеличи обемите, закупени по "всички търговски договори".

Ройтерс отбеляза, че в момента Русия изнася своя природен газ за Европа по два маршрута: построен от Съветския съюз тръбопровод, който преминава през Украйна, и тръбопровода "Турски поток" за Турция, който минава по дъното на Черно море. Сделката за транзит на газ между Русия и Украйна обаче изтича в края на годината.

Отделно Сиярто каза пред РИА, че Будапеща ще наложи вето на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, ако бъде отменено настоящото изключение Унгария да купува руски петрол.

"Санкциите обикновено се преразглеждат на всеки шест месеца. И докато санкциите са в сила, тези изключения трябва да останат в сила, защото в противен случай ще наложим вето на санкциите", каза Сиярто.

Унгарската енергийна група MOL постигна сделка през септември за непрекъснати доставки на руски петрол през Беларус и Украйна чрез тръбопровода "Дружба", след като през юни Киев добави руския енергиен гигант "Лукойл" към списъка със санкции. Това накара унгарското правителство да изрази опасения относно сигурността на доставките.

След като Русия започна своята пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., ЕС прие пакет от санкции срещу Москва, който включваше забрана за внос на руски суров петрол и петролни продукти по море с някои ограничени изключения.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна