Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания наложи нови санкции на руски петролни танкери

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство обяви в четвъртък най-големия си пакет от санкции срещу руски танкери, принадлежащи към така наречения "сенчест" флот, който избягва санкциите на Запада за износа на руски енергоносители.

Великобритания наложи наказателни мерки на 18 петролни танкера и на 4 кораба, превозващи втечнен природен газ (LNG), с което общият брой на санкционираните петролни танкери достигна 43. На корабите ще бъде забранено да влизат в пристанищата на Обединеното кралство и да използват британските морски услуги.

Според информация на електронното издание "Политико" (Politico), освен че нарушава санкциите, руският флот в сянка причинява и петролни разливи поради лошата поддръжка на танкерите.

"Флотът в сянка се стреми да подкопае санкциите и представлява ясна и настояща опасност. Рискове за околната среда, като петролни разливи, по нашите брегове в резултат на грубото нарушение на основните стандарти за безопасност, но също така и рискове за сигурността на световната търговия – жизнената сила на икономическия растеж", заяви британското външно министерство.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна