Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Консумацията на киви преди лягане подобрява чувствително качеството на съня

Снимка: Pixabay

Консумацията на киви преди лягане не само подобрява качеството на съня, но и подпомага физическото възстановяване, съобщава Mirror, цитирани от БГНЕС. 

От изследването, публикувано в списание Nutrients от екип ирландски учени, става ясно, че консумацията на киви преди лягане води до по-дълбок сън и подпомага физическото възстановяване.

Тайната се крие в състава на кивито. То е изпълнено с мелатонин - основно съединение за регулиране на телесния часовник, а също така е богато на серотонин, антиоксиданти и фолат, които допринасят за по-спокоен сън.

Докато мелатонинът ни помага да заспим, антиоксидантите и фолатите спомагат за намаляване на оксидативния стрес, като по този начин подобряват цялостното качество на съня.

За да потвърдят тези ползи, изследователите провеждат проучване върху 15 елитни спортисти. В продължение на един месец всеки участник изяждал по две средно големи кивита един час преди лягане.

Резултатите са красноречиви - спортистите са успели да удължат общото си време за сън средно с 53 минути на нощ. Освен това качеството на съня се е повишило значително - от 86% на 93%.

Ползите не се свеждат само до повече сън. Проучването установява и значителен спад в броя на събужданията на участниците през нощта и в продължителността на бодърстване след първоначалното заспиване.

Добавянето на киви към ежедневния хранителен режим е съвсем лесно. Може да се консумира като пресен плод, да стане част от смутита, да се добавя към плодови салати или да се смесва със здравословни ястия.

За максимална полза, най-добре е да се консумира един час преди сън.

По публикацията работи: Елица Елефтерова - Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна