Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?                       Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?                       Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

Ваня Нушева: Нараства делът на организационните нарушения спрямо другите изборни нарушения

От "Прозрачност без граници" отчитат изключително силен дял на организационните нередности и нарушения в изминалия изборен ден, като голяма част от тях са свързани с участието в референдума. Много сигнали от София, Русе и Пловдив са били..

публикувано на 06.11.16 в 20:54

"Алфа рисърч": Избирателната активност към 16 часа за президентските избори е 43%, за референдум – 37%

Висока избирателна активност отчита социологическата агенция "Алфа рисърч". Социологът Геновева Петрова: Данни за активността към 19.00 часа, която по наши оценки ще бъде около 52 на сто или малко над 3 милиона и половина гласували избиратели за..

обновено на 06.11.16 в 19:37

Габриела Величкова: Регистрираме сравнително нормален брой нарушения на изборния процес

Регистрираме сравнително нормален брой нарушения на изборния процес. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" Габриела Величкова от Института за социална интеграция, една от официално регистрираните организации от..

публикувано на 06.11.16 в 19:20

В 500 изборни секции в цялата страна може да се гласува и машинно

В 500 изборни секции в цялата страна можеше да се гласува и машинно. Дали да гласуват по този начин, вместо с хартиени бюлетини, решаваха избирателите. в София все още са малко избирателите, които предпочитат да гласуват машинно. Причината, според..

публикувано на 06.11.16 в 18:57

Девет са избирателните секции в Италия

Девет са секциите в Италия, където могат да гласуват българските граждани. Те са в посолството в Рим, в Генералното консулство в Милано, Римини, Сиена, Пиза, Неапол, Кастеламаре Ди Стабия, Фоджа и Сант Еуфемия д’Аспромонте. Или от общо 20..

публикувано на 06.11.16 в 18:46
Александър Андреев

ЦИК даде указания за удължаване на изборния ден до 21 часа

Само според закона изборният ден приключва в 20.00 часа, но Централната избирателна комисия преди минути даде указания на районите и секционните комисии помещенията, пред които има още желаещи да гласуват, да не затварят. Там гласуването да..

публикувано на 06.11.16 в 18:41

ГИСДИ: Без драстични нарушения преминава днешния вот

Без драстични нарушения преминава днешния вот, според наблюдателите от Гражданска инициатива за Свободни и демократични избори.   Пред "Хоризонт" професор Михаил Мирчев обясни за някои казуси: Без особени драстични прояви на ниво секционна..

публикувано на 06.11.16 в 18:41

Висока избирателна активност и опашки при гласуването в Испания

Висока избирателна активност беше отчетена при гласуването в Испания. Пред избирателните секции се образуваха дълги опашки.   Преди е имало повече от 40 избирателни секции, сега са 29. Сред най-натоварените са трите секции в посолството в Мадрид,..

публикувано на 06.11.16 в 18:23

Изключително висока е избирателната активност във Великобритания

Изключително висока е избирателната активност във Великобритания и в най-големите секции, които по традиция са много натоварени, вече има опашки. В Тотнъм и Стратфорд хората чакат между час и половина – два, за да гласуват. Има хора, които..

публикувано на 06.11.16 в 17:54

Българите в Англия гласуват масово, в Лондон се вият опашки

Надминахме историческите избирателни активности , заяви пред Радио Пловдив българката Мария Спирова, която живее в Оксфорд и е председател на секционна комисия там.  Около 200 са гласувалите българи в Оксфорд, а в Лондон има опашки, които се вият..

публикувано на 06.11.16 в 17:49

Висока е избирателната активност и на секциите в Германия

Опашки се извиха и пред двете избирателни секции в българското посолство в Берлин. Изборният ден протича спокойно и при висока избирателна активност, съобщи за "Хоризонт" от германската столица  Адриана Димитрова , един от наблюдателите на изборите там...

обновено на 06.11.16 в 17:18

Георги Тошев: Българите по света губят мотивацията да участват активно в промяната на политиката у нас

Повечето работещи, мислещи, хората, които движат обществата, в които живеем, българите по света губят мотивацията да участват активно в промяната на политическата и обществена ситуация в България, защото много рядко тези хора откриват смисъла в..

публикувано на 06.11.16 в 16:47

РИК в Благоевград отправи сериозни критики заради масовата смяна на членове на секционни комисии

Районната избирателна комисия в Благоевград отправи  сериозни критики заради масовата смяна на членове на секционни комисии.  Оттам прогнозираха, че това ще се отрази при обработката на резултатите от двете гласувания и ще има много сгрешени..

публикувано на 06.11.16 в 16:35
Швейцария референдум

Заради попълването на две декларации се е образувала опашка в избирателната секция в Цюрих

Заради попълването на две декларации и заради двата избирателни списъка се е образувала опашка в избирателната секция в Цюрих, Щвейцария. Това съобщи за "Хоризонт"  Димитър Иванов , председател на временните обществени съвети на българите в чужбина...

публикувано на 06.11.16 в 16:14
Антоанета Цонева

Антоанета Цонева: Наблюдаваме сравнително висока избирателна активност и слаб интерес към машинното гласуване

В София има сравнително висока избирателна активност и слаб интерес към машинното гласуване, по данни на наблюдателя ни в 41 ОУ в София. Това каза в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" Антоанета Цонева от Института за развитие на..

публикувано на 06.11.16 в 15:42

76 са жалбите и сигналите, получени в Централната избирателна комисия

76 са жалбите и сигналите, получени в Централната избирателна комисия.  Част от тях  са свързани с разделяне на кабините за гласуване за изборите и за референдума. Указанията са отново към СИК, че избирателят влиза един път в кабината,..

публикувано на 06.11.16 в 15:18

86 сигнала за нарушения в изборния ден са подадени в МВР

86 сигнала за нарушения в изборния ден са подадени в МВР до момента. 5 от тях са съотносими към работата на ведомството. Част от подадените сигнали касаят и продажбата на алкохол в изборния ден.  360 удостоверения за гласуване са издадени до момента от..

публикувано на 06.11.16 в 15:14

Прокуратурата в Смолян образува досъдебно производство за купуване на гласове в Чепеларе

Окръжната прокуратура в Смолян образува досъдебно производство за купуване на гласове в Чепеларе.  Досъдебното производство не е за раздаване на пари, а за предлагане на хранителни продукти. Два сигнала за нарушения са постъпили в РИК в Смолян. Единият..

публикувано на 06.11.16 в 15:05

Румен Радев: Промяната е неотложна и тя зависи от всички българи

Промяната е неотложна и тя зависи от всички българи, които днес гласуват , заяви кандидатът за президент ген. Румен Радев: Гласувах с оптимизъм. Вярвам, че енергията, която усетих на срещите си в страната, скоро ще се материализира. Промяната е,..

публикувано на 06.11.16 в 14:45

Българите в Москва са активни на изборите

Небивала избирателна активност регистрира избирателната комисия в Москва на изборите за президент и вицепрезидент и на референдума. Голяма опашка се извива пред секцията ни в посолството в руската столица. Повечето от желаещите попълват на място..

публикувано на 06.11.16 в 14:42