Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Патриции, сенатори, легати, гладиатори, варвари, весталки и нимфи – нереиди стават обичайна гледка из улиците на Свищов по време на Фестивала на античното наследство „Орел на Дунава”. През 2013 г. фестивалът се провежда за шести път с все по-голяма публика и участници, както от България, така и от Италия, Полша, Румъния... Уникалната атмосфера и възстановки се превръщат в своеобразна антична Олимпиада, в която борбата е заемала значима роля сред спортовете. Важно е да се напомня този факт, особено сега, когато в Международния олимпийски комитет се чуват гласове борбата да отпадне от Олимпийските игри. Затова една от двете специални награди на фестивала е за Българския олимпийски комитет, в категорията „Опазване на античните идеали за спорт, мир и хармонично развитие на личността”. Другата награда е за доц. д-р Людмил Вагалински, директор на Националния археологически институт с музей при БАН, за приноса в опазване на културно-историческото наследство. А каква е програмата на античните атракции в Нощта на музеите в самия храм на археолозите, в сградата на НАИМ в центъра на София? Инициативите са изключително интересни. Само няколко щриха: голям екип от „Метромедиа” ЕООД и от Националната художествена академия представят късноантичната Улпия Сердика в кратки импресии с триизмерна възстановка. Така новите технологии атрактивно могат да обобщят 90-годишните проучвания на археолози, историци, архитекти, изкуствоведи...
Брошка – панделка от филигранно сребро, от края на 19 век
Любопитен „скок” във времето към края на ХIX – началото на XX век предлага изложбата „Коприна и сребро”, съвместна инициатива с Музея за история на София. И докато „пробягвате” епохи и пространства, не пропускайте удоволствието да се запознаете и с тънкостите на античната римска диета. Съвременните учени са издирили автентични рецепти, които може да опитате, дори да си отнесете дипляна. А после да изненадвате близки и приятели с познания и с изтънчени древни кулинарни шедьоври. Няма да затрудняваме слушателите с блюда, като „фино задушени вежди от комар в сметанов сос”. Много по-бързо, оригинално, здравословно и вкусно е приготвянето на:
Amia – печена риба тон (източник: Archestrato di Gela in Ateneo VII. 278. a-c) Продукти за 6 порции: 1.5 кг риба тон смокинови листа, колкото са необходими 4 ч. л. сол 2 щипки риган Завийте рибата в смокиновите листа с много малко риган. Завържете листата с връв, след което поставете рибата на скара и я печете от всяка страна по 2-3 минути. Овкусете със сос и я сервирайте веднага.