А сега накъде


Оля Стояновасъбота, от 19.00 до 20.00 часа

В предаването „А сега накъде“ разказваме истории, чертаем маршрути и даваме посоки за пътуване. Говорим за туризъм, екология, история и археология, но и включваме репортажи и автентични гласове, даваме думата на пътешественици и колекционери на истории, поставяме във фокуса на внимание онези хора, които имат неспокоен дух и не обичат да стоят на едно място. И разказваме, разбира се, за познати и непознати места у нас.
Героите на „А сега накъде“ са не само пътешественици, но и фотографи, археолози, историци, биолози, природозащитници, алпинисти, учени или просто хора, които имат история за разказване и маршрути за споделяне. Защото светът е голям и какво по-нормално от това да се опиташ да обхванеш многообразието му – и от истории, и от гласове.
Екип: Оля Стоянова и Диляна Трачева
За контакти с екипа тел: 02 93 36 647.

До 30 декември 2018 г. водещ на предаването беше Петра Талева.

Публикации

Да се докосваш до кътчетата на България

Мартин Пейков и Валентина Големинова са пътешественици, движени от любопитството да опознаят българската природа. Мартин е фотограф и IT специалист, а Валентина – собственик на фирма за преводи и легализация на документи. Двамата успешно съчетават..

публикувано на 20.06.22 в 16:14

Когато флейтата чертае близки и далечни маршрути

Полската флейтистка Ядвига Котновска разказва за любими свои кътчета по света, до които се е докоснала. Пътуванията и музиката са взаимно свързани и винаги вървят ръка за ръка в нейния живот.  Израснала в семейство на музиканти, завършва Музикалната..

публикувано на 28.04.22 в 11:30

В една стара гора има всичко

"Старите гори се характеризират с голяма разнообразие – в тях има и стари дървета, и млади, и участъци с много млади дървета и повече генетично разнообразие. В една стара гора има всичко. Може да имате някои криви дървета, които обаче се оказват..

публикувано на 21.04.22 в 17:14

Димитър Караниколов: Фотографията ме учи на търпение и осмисленост

„Великите географски открития отдавна са направени и целият свят е картографиран и видян, а всяко ъгълче е заснето от всички възможни ракурси. И тука е трудността – да разкажеш нова история по нов начин“, казва Димитър Караниколов. Той е архитект,..

публикувано на 21.03.22 в 10:55
Проф. Христо Пимпирев

За Антарктида и как се създава наука там

Знаете ли, че българските полярници от първата експедиция на Антарктида са започнали своите изследвания, живеейки в палатки? Знаете ли също, че през 1988 г. е започнало изграждането на българската полярна база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън?..

публикувано на 15.12.21 в 17:15

Каньонът на река Шегава или битката на две момчета да се създаде нова защитена територия

Две момчета, ученици от Кюстендил – Атанас Иванов и Станислав Тодоров, се превърнаха в последните една-две години в най-запалените застъпници за опазването на каньона на река Шегава. Ако не се сещате къде се намира този каньон, не се притеснявайте, това..

публикувано на 10.12.21 в 17:45

За Витоша, за старите гори и за значението на мъртвата дървесина

За 87-ия рожден ден на Природен парк „Витоша”, който се отбеляза на 27 октомври, екип на дирекцията, членове на природозащитната организация WWF България и Светослав Велков от „Травентурия“, представиха нови табели в планината, с които приканват..

публикувано на 10.11.21 в 10:50
Пламена Маринова

Пламена Маринова за климатичните промени, каузите и пътешествията, които отварят очите

От корпоративните комуникации към екологията и от бизнеса към каузата – как се изминава този път и колко е дълъг той – за това говорим с Пламена Маринова. Пламена е създател на информационната платформа „Климатека“, посветена на климатичните промени,..

публикувано на 04.07.21 в 09:40

Започва Фестивал на приключенията във Врачански Балкан

Фестивал на приключенията събира любителите на природата във Врачанския балкан от 1 до 4 юли. Откриването на фестивала е днес край „Хижата“ над Враца с огнен спектакъл и под звуците на музиката на „Юрая Хийп“, а организаторите са включили в програмата..

публикувано на 01.07.21 в 10:05
Свилен Чешмеджиев

За защитена местност „Калимок“, а също и за хората и птиците

Знаете ли къде се намира Калимок? Калимок се намира в близост до град Тутракан, махала, просъществувала до края на 50-те години на XX век. Мястото е заобиколено отвсякъде от Голямото блато и това е от съществено значение за историята, която ви..

публикувано на 30.06.21 в 18:01