Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Мерилин Хорн – един от оперните феномени на ХХ век

merilyn_horne

На 16-и януари отпразнува 80-годишнина Мерилин Хорн - прочутият мецосопран, който даде нова насока в интерпретацията на музиката на Росини.

Мерилин Хорн е един от оперните феномени на втората половина на 20-и век – има глас, който покрива диапазона на всички  женски гласове - от контраалт до колоратурен сопран и като се добави към това невероятната й вокална техника, тя е направо музикален акробат. Това й дава възможност да възроди десетки героини от оперите на 17-и и 18-и век, бляскавите героини от оперите на Росини, изкуството на Изабел Колбран. Интересно е, че колкото невероятен е гласът на Мерилин Хорн, толкова пълен е животът й със странни събития. Дебютира на сцената като студентка с ролята на Ана Главари от „Веселата вдовица”, след това я канят да дублира гласа на знаменитата Дороти Дейндридж във филма „Кармен Джоунс”. Започва професионалната си кариера на певица като сопран - пее Мими, Татяна, Мари от „Воцек” в операта на Лос Анжелес. Срещата й при престой в Европа с Джоун Съдърлънд и диригента Ричард Бониндж дава нова насока в певческото й развитие - те откриват невероятните й вокални възможности и я насочват към мецосопрановия репертоар, което й носи невиждан успех. През 1960 г. Мерилин Хорн сключва брак с цветнокожия диригент Хенри Луис и въпреки шумния скандал двамата работят в най-престижния театър на САЩ - "Метрополитън". Пътят на Мерилин Хорн на големите сцени по света е триумфален с оперите на Росини, Хендел, Белини, Глук, но пее и Кармен, Амнерис. Последните й изяви са в Карнеги хол през 2000 г. и в Бостън през 2003 г. Но с това не свършват изявите на дребничката, но с характер на лъв певица. Тя създава фондация, с която провежда образователни програми в цялата страна.

Веднъж Мерилин Хорн изнася камерен концерт с песни на немски класици. Музикален критик, след като дълго хвали изпълнението й, накрая на статията отбелязва, че немският й език е лош. Не минава много време и същият критик я кани в студио на телевизията за интервю. От самото начало Мерилин Хорн започва да  говори на немски език, а критикът възразява с думите „Но аз не зная немски език!” Тя отговаря : „Аз съм Мерилин Хорн и зная добре този език”…




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!