Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

„Каста дива“ е предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства и културен туризъм. 

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви „разходим“ из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви „срещнем“ със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от „Каста дива“, опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. 

Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес: София 1040, бул. Драган Цанков 4, „Каста дива“, на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20:00 до 22:00 часа бъдете с „Каста дива“ - едно предаване, което прави живота по-хубав! 

Водещ: Росица Кавалджиеваи, редактор: Красимира Йорданова

Публикации

„Кутия на доброто” навърши 3 години

„Кутия на доброто” е рубрика за добри новини и добротворчески проекти. Тя беше вдъхновена от репортаж на кореспондентката на БНР във Велико Търново Здравка Маслянкова за 11-годишния /тогава/ Александър Симеонов от възрожденския град Елена, определян..

публикувано на 11.01.21 в 23:56

Премиера на „Електра” в Софийската опера

На 26 ноември Софийската национална опера се присъедини към световните театри, които имат в репертоара си операта "Електра" на Рихард Щраус. Първото представяне на тази творба - класика от ХХ век, е на 25 януари 1909 г. в Кралската опера в Дрезден...

обновено на 07.12.20 в 23:03

Весела Делчева пя пред 100 000 зрители на “Game music festival” във Вроцлав

Eдна от най-чаровните и успешни млади български певици, която блести и на сцената на Националния музикален театър „Стефан Македонски”, и на сцената на Софийската национална опера и балет в мюзикълните спектакли – Весела Делчева, се изявява с голям..

обновено на 24.11.20 в 21:38

Отзвук от II Фестивал на камерната опера

Идеята за създаването на този форум е на режисьора Петко Бонев, който преди година покани няколко състава с техните камерни продукции. Това бяха Старозагорската опера, Кварто квартет и Bellа voce, Симфониета Враца и Малък оперен театър. Патрон на..

публикувано на 09.11.20 в 14:30

„Еврианта” на Театър ан дер Вийн от програмата на OperaVision

„Еврианта“ от Карл Мария фон Вебер – това е едно познато заглавие, но на напълно непозната творба. На всички е известна блестящата увертюра, но операта много рядко се поставя в театрите, направените цялостни записи са само три и то през 50-те години на..

публикувано на 27.10.20 в 21:25

„Африканката” на Старозагорската опера & Deutsche Oper Berlin гостува на столична сцена

Старозагорската опера представи в зала 1 на НДК спектакъла, с който започна миналогодишното издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство в града на липите – един от най-важните музикални фестивали и традиционно най-важният форум на..

публикувано на 14.10.20 в 18:25

Започва Фестивалът на камерната опера

Много е радостно винаги, когато се ражда нов фестивал, но пробният камък е дали ще има второ издание, т.е. още по-ценно е създаването на традиция, планирането и успешното провеждане на следващо издание. При това в условията на пандемията Covid 19!..

публикувано на 14.10.20 в 15:04

Селскостопански кооператив в Израел кани хора на изкуството на творчески месец на село

В Израел отново въведоха строга карантина заради пандемията Covid 19. Сега дори е по-тежко, отколкото беше през април. За отваряне на театрите,концертните зали и картинните галерии и дума не може да става. Хората на изкуството са в бедствено положение..

публикувано на 08.10.20 в 22:00

Албумът на Диана Дамрау “Tudor Queens” излезе на световния музикален пазар

В новия си албум “Tudor Queens” знаменитият сопран Диана Дамрау се превъплъщава в трите кралици от династията Тюдор в оперите на Доницети – Анна Болейн и Мария Стюарт съответно в едноименните опери, и Елизабет I в „Роберто Деверьо”.Българската..

публикувано на 08.10.20 в 11:38

83-годишната Рина Шайнфелд все още завладява публиката с танца си

Всеки дебют е събитие. Особено когато става въпрос за дебют в съвременната опера „Берницки“ в парижкия „Пале Гарние“. На израелската балерина Рина Шайнфелд е отредена нямата роля на компаньонка на внучката на Ирод - Берницки. В главната роля е..

публикувано на 06.10.20 в 15:28