Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

„Каста дива“ е предаването на програма „Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства и културен туризъм. 

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви „разходим“ из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви „срещнем“ със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от „Каста дива“, опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. 

Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес: София 1040, бул. Драган Цанков 4, „Каста дива“, на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20:00 до 22:00 часа бъдете с „Каста дива“ - едно предаване, което прави живота по-хубав! 

Водещ: Росица Кавалджиеваи, редактор: Красимира Йорданова

Публикации

Пристанището на Яфо

"Зелен паспорт" като условие за достъп до култура

За зажаднялата за култура „на живо“ публика всяка покана за премиера след едногодишния локдаун в Израел е като глътка въздух. Проблемът е една изкуствена бариера - наличието на „зелен паспорт“, за да може да се влезе в залите. Дори на стадиона в Яфо,..

публикувано на 07.04.21 в 13:01

Нова Одета-Одилия на сцената на Софийската опера и балет

Един балетен критик признава: „В германската легенда за принцесата-лебед Одета и принц Зигфрид Чайковски вдъхна цялата руската душа, изпълвайки историята с невероятна дълбочина и особена меланхолия, така характерни за Русия, което е изключителна..

публикувано на 22.03.21 в 16:00
Баядерка

„Баядерка” във формат 32/120

Възобновената балетна трупа на Пловдивската опера амбициозно се представя с нова постановка на заменития гранд балет "Баядерка" по музика на Лудвиг Минкус и хореография на Мариус Петипа. Примабалерината Веса Тонова, поднася своята..

публикувано на 10.03.21 в 15:46
Оригами за живот

Оригами за живот

"Оставете хартийките да говорят..., за да могат... да ви утешат" - така се пее в една популярна френска песен. Хартийките в случая са хиляди разноцветни оригами във вид на гълъби, които тези дни летят към Париж. Очакват ги в Токийския дворец - Музей..

публикувано на 09.03.21 в 19:04

„Пиратът“ от програмата на OperaVision

Това предложение на европейската интернет платформа OperaVision , в която безплатно имаме възможност да гледаме избрани спектакли на 29 оперни театри и фестивали, е особено интересно, защото операта „Пиратът“ на Винченцо Белини никога не е поставяна..

публикувано на 08.03.21 в 10:09
Бойка Велкова в спектакъла

Премиера на „Федра“ в Театър „Азарян“ на 8 март

„ Пиесата, основана на митовете за „любовните отмъщения” на незачетената богиня Афродита, не следва строго древните образци – нито Еврипид, нито Сенека или интерпретацията на Расин от века на Класицизма, а показва Федра като съвременна силна,..

публикувано на 07.03.21 в 18:17

„Ние сме музиканти“ стана финалист в конкурса на FEDORA

Проектът на Старозагорската опера „Ние сме музиканти“ – за създаване на първия в България интерактивен сензорен спектакъл за деца и младежи със специални образователни потребности, е класиран във финалния кръг на конкурса на европейската платформа..

публикувано на 01.03.21 в 16:00
Габриела Георгиева на церемонията

Завладяващ дебют на Габриела Георгиева в ролята на Лейди Макбет

Звездата на Софийската национална опера и балет Габриела Георгиева, носителка на наградата за активна творческа дейност в националната анкета "Музикант на годината'2018", дебютира с голям успех в ролята на Лейди Макбет в операта „Макбет“ от Верди на..

публикувано на 24.02.21 в 19:55
Изглед от Тел Авив

Тайната благотворителна дейност на Исак Семо

По стара еврейска традиция в продължение на 7 дни в дома на покойник отиват хора, които са го познавали, за да изкажат своите съболезнования. И семейство Семо от Тел Авив отворили вратите на дома си, като смятали, че ще дойдат най-много стотина души,..

публикувано на 24.02.21 в 12:32
Репетиция на Старозагорския балет

Балетът на Старозагорската опера с букет от инициативи

През месец февруари Старозагорската опера започна нова образователна програма, наречена „Светът на палци“. Идеята е на художествения  ръководител на балетната трупа Силвия Томова и на балерината Зорница Петрова, като част от събитията, предшестващи..

публикувано на 23.02.21 в 16:53