Каста дива

Росица Кавалджиева и Красимира Йорданова

“Каста дива” е предаването на програма “Хоризонт” за музикално-сценични изкуства и културен туризъм, с водещ Росица Кавалджиева и редактор Красимира Йорданова.

Обичате ли да пътешествате? Ние ще Ви "разходим" из музикалните фестивали у нас и по света. Ще Ви "срещнем" със звездите на операта, балета, оперетата и мюзикъла. Ако желаете да посетите спектакъл или концерт с билети - подарък от "Каста дива", опитайте късмета си в нашите томболи! Всяка седмица Ви очаква и музикална загадка с награди. Можете да ни изпращате Вашите музикални желания на адрес София 1040, бул. Драган Цанков 4, "Каста дива", на телефон 02 987 66 76 или на e-mail: castadiva@bnr.bg

В неделя от 20 до 22 ч. бъдете с "Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав!


Публикации

Тел Авив

И в Израел пеят и свирят по балконите

Признавам, ненавиждах го! Съседа, който живее в двора вляво от моя. Сватбарски певец е. На всеки празник на многобройната си челяд не просто пее мизрахи (израелската чалга), но ползва и високоговорител през уредба. Момчетата му, които, за разлика от..

публикувано на 16.03.20 в 15:58

Басът Орлин Анастасов с поредица майсторски класове

Световноизвестният български оперен певец Орлин Анастасов е първият, който получи възможността да проведе майсторски клас в къщата музей на легендарния руски бас Фьодор Шаляпин в Санкт Петербург. „Това беше уникално преживяване! За мен като..

обновено на 11.03.20 в 17:45
Павел Балев

Маестро Павел Балев с дебют в Михайловския театър и нов пост в Операта в Лимож

Един от най-успелите български диригенти с активна международна кариера -  Павел Балев, направи своя дебют в Михайловския театър на Санкт Петербург в Русия със спектакъл на операта "Бал с маски" от Дж. Верди. Балев е дългогодишен ръководител на..

публикувано на 11.03.20 в 17:20

„Каста дива“ отпразнува 27-ия си рожден ден на спектакъл на „Фантомът на операта“ в Музикалния театър

На 6 март предаването на програма „Хоризонт“ на БНР за опера, балет, оперета и мюзикъл „Каста дива“ навърши 27 години от създаването си. По традиция отбелязваме датата с благотворителен, образователен проект или посещение на спектакъл. Тази година 10..

обновено на 10.03.20 в 17:45

Премиера на „Севилският бръснар“ в Телавивската опера

В операта „Сeвилският бръснар“ на Росини почти няма ария, която публиката да не познава и да не си е припявала. В спектакъла на Телавивската опера творбата бе поднесена в стилистката на нямото кино от началото на ХХ век. Интересът към спектакъла бе..

публикувано на 09.03.20 в 17:03

Премиера на „Турчинът в Италия“ в Миланската Скала във вечерта преди карантината

На 22 февруари афишът на Миланската Скала очарова любителите на оперното изкуство с една дългоочаквана премиера: след 23 години отсъствие на сцената на Пиермарини се изкачи операта на Росини “Турчинът в Италия”. Тричасовият спектакъл успя да ни..

обновено на 09.03.20 в 15:52

Презентационен курс за млади музиканти и артисти

Журналистката от БНТ Миглена Стойчева започна да води курс в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, озаглавен „Как младият музикант да изгради своя публичен образ в медийното пространство“. Той е предназначен за студенти от..

публикувано на 28.02.20 в 22:51

Музикални детски площадки в Израел

Няма гара в Израел без пиано в чакалнята. Докато хората поглеждат кога ще дойде влака често някой от пътниците свири, а другите, насядали по пейките, слушат. Дори се чете досада по лицата им, ако мобилният телефон на някого позвъни. Ако друг пътник си..

публикувано на 24.02.20 в 17:59

„Шрек” в Софийската опера – страхотни артисти и чудесно забавление

На 14 февруари някои празнуваха Трифон Зарезан – празника на виното, други – Свети Валентин – празника на влюбените, трети се чудеха дали и какво да празнуват. Аз бях в Софийската опера. Там имаше и празник, и много усмивки, и добро послание. Бях на..

публикувано на 18.02.20 в 22:28
Сградата на Старозагорската опера

До 28 февруари продължава гласуването за EduOpera for Special You/th/

До 28 февруари тук имаме възможност да подкрепим със своя глас проекта на Старозагорската опера EduOpera for Special You/th/, който се състезава с 15 международни проекта, представени във ФЕДОРА /Европейски кръг на оперните и балетни филантропи/...

публикувано на 17.02.20 в 19:29