Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

100-годишнината от рождението на Борис Христов отбелязваме цяла година

Борис Христов в ролята на Борис Годунов
2014-а  е свързана с честването на 100-годишнината от рождението на един от най-големите оперни гласове на 20 век - Борис Христов.

По думите на Момчил Георгиев, който е сред членовете на Инициативния комитет за отбелязване на юбилея не е възможно подобно събитие да се организира от една или две институции. С проявите за годишнината са свързани много инициативи на правителствени и неправителствени организации, както и на големи български музиканти, живеещи в чужбина. Така в крайна сметка богатата програма, която ще бъде през цялата година, е плод на едно общо усилие.

Повечето прояви - концерти и кръгли маси, започват през май. Очаква се да дойде и най-добрият биограф на Борис Христов, италианец, който сега е свещеник... Записите, правени навремето в "Балкантон", ще бъдат преиздадени.

Важно е да отбележим, че юбилеят на големия ни бас е в календара на ЮНЕСКО за 2014 г., наред с творци като Ел Греко и Михаил Лермонтов.

Чуйте от Момчил Георгиев кои са акцентите в програмата за отбелязване на 100-годишнината от рождението на великия български бас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!