Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Председателят на кримския парламент: Ще направя всичко възможно към Русия да се присъедини цяла Украйна

Председателят на кримския Върховен съвет Володимир Константинов обеща след референдума да направи всичко възможно към Русия да се присъедини не само Крим, но и цяла Украйна. Днес парламентарна делегация от Крим разговаря в Москва с руски депутати, които обещаха да подкрепят решението за присъединяване на полуострова, ако то бъде гласувано на предстоящия референдум.

Ръководителят на кримския парламент изрази надежда, че в Украйна ще се появи нов лидер от мащаба на националния герой Богдан Хмелницки, който ще обедини двете велики държави Русия и Украйна, тъй като те не могат да съществуват отделно. Наше задължение е да защитим не само руснаците, но и всички граждани на Украйна от фашизма и нацизма, каза Володимир Константинов след срещите в руския парламент.

В Съвета на федерациите пратениците на Крим получиха обещание, че Горната камара на руския парламент ще подкрепи решението на кримския референдум. Според Валентина Матвиенко, която е председател на Съвета на федерациите, всеки народ има право на самоопределeние. Тя окачестви гласуването на кримския парламент за присъединяване на автономната република към Русия като историческо и добави, че решението за референдум по този въпрос напълно отговаря на международната правна практика.

По-рано днес делегацията на Върховния съвет на Крим се срещна и с председателя на Държавната дума Сергей Наришкин. Руският депутат заяви, че стремежът на Крим да осигури безопасността и правата на своите граждани е разбираем и Долната камара на руския парламент ще уважи избора, който ще бъде направен по време на референдума на 16-и март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!